Εργοστάσια καύσης Απορριμμάτων – Οι Δημότες όλου του δήμου Λαγκαδά θα φάνε την ρύπανση!


Τεράστιο το οικολογικό πλήγμα για τον δήμο Λαγκαδά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Συγκεκριμένα όπως διαβάσαμε στην σελίδα των φίλων της γης στο facebook, στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης πρόκειται να γίνει καύση σκουπιδιών. Η καύση αυτή θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη οικολογικά περιοχή.

 

Συγκεκριμένα η ανάρτηση στην σελίδα των φίλων της γης έχει ως εξής:

Ήδη, στον Βόλο είναι υπαρκτή η αύξηση της αέριας ρύπανσης που προκαλεί η καύση των απορριμμάτων (δευτερογενές καύσιμο srf/ rdf) από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μετά από μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (εκπομπή του Τάσου Τέλογλου Special Report την Τετάρτη 12/02 στον ΑΝΤ1,το ρεπορτάζ αναφερόταν στην αύξηση της αέριας ρύπανσης στη πόλη του Βόλου).

Να ενημερώσουμε ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει και την ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, κάτι που δεν θα περιλαμβάνει η αντίστοιχη μονάδα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Άρα όλα τα υπολείμματα του Νομού και άλλων 5 όμορων νομών, θα καίγονται στην Μαυροράχη.

Όποτε θα έχουμε τα ίδια και ακόμη χειρότερα προβλήματα με την πόλη του Βόλου και μάλιστα σε τετραπλάσιο βαθμό, γιατί η μονάδα θα είναι φαραωνική και θα επεξεργάζεται 300.000 τόνους ανά έτος, αλλά και γιατί ήδη η μόλυνση από τον ΧΥΤΑ είναι υπαρκτή.

Οι μονάδες καύσης δεν είναι σαν τις κουζίνες του σπιτιού μας που τις ανάβουμε και τις σβήνουμε ότι ώρα θέλουμε. Θα είναι μονάδες που θα καίνε σκουπίδια 24 ώρες το 24ωρο για 365 μέρες τον χρόνο και για να παραμένουν σε 24ωρη λειτουργία θα χρειάζονται τεράστιες ποσότητες «δευτερογενών καυσίμων» όπως το RDF-SRF. Αλλιώς απλά δεν θα μπορούν να λειτουργούν. Και αν κάποτε τα καταφέρουμε και μειώσουμε τα σκουπίδια μας θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε για 27 χρόνια στους εργολάβους τις αρχικά εγγυημένες ποσότητες. Δηλαδή αφού δεν θα έχουμε σκουπίδια να τους δώσουμε, θα υποχρεωθούμε να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη για να τους αποζημιώνουμε!

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να κάνουν τα παπαγαλάκια και μάλιστα άτομα που δεν κατοικούν μόνιμα στον τόπο μας, να διαδίδουν ότι η μονάδα δεν θα επηρεάσει την υγεία μας. Όταν θα καίγονται τα σκουπίδια, τον καρκίνο θα τον αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, όπως σήμερα την μπόχα του ΧΥΤΑ.

Όλοι θυμόμαστε τι μας λέγανε τότε για τον ΧΥΤΑ. Πόσο καλό έργο είναι και πόσο θα προστατεύει το περιβάλλον και δεν θα επηρεάζει την υγεία μας και το νερό που θα βγαίνει από τον βιολογικό θα είναι τόσο καθαρό που θα πίνεται (Ζουρνάς) κλπ κλπ…. Η αλήθεια ότι, με την μόλυνση των υπογείων υδάτων της πόλης του Λαγκαδά, το «νερό» από τα σκουπίδια θα έρθει στην βρύση μας και θα το πίνουμε. Η αέρια ρύπανση δεν επηρεάζει μόνο την αέρα που αναπνέουμε αλλά και όλο το έδαφος και τις καλλιέργειες. Θα καλλιεργούμε μαρουλάκι στον κήπο και θα είναι μολυσμένο.
Τι αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια; Και που είναι όλοι αυτοί που τα λέγανε;
Το ότι θα αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ με την μονάδα –ΜΕΑ- δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εδώ.

Η περιοχή μας και όλη η λεκάνη του Λαγκαδά έχει τεράστια οικολογική υποβάθμιση, έχουμε επί 12 χρόνια λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων ολόκληρου του νομού με έναν ΧΥΤΑ που λειτουργεί σαν χωματερή και θα εξακολουθεί να δέχεται απορρίμματα για πολλά χρόνια ακόμη, όπου και να γίνει η μονάδα. Γιατί δεν ξεκίνησε η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικών αποβλήτων και η διαλογή στην πηγή στους Δήμους, θα έπρεπε να απαντήσουν οι Υπουργοί Εσωτερικών & Περιβάλλοντος ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων, που ως πολιτικά υπεύθυνοι για την εφαρμογή της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, άφησαν τους Δήμους ανεξέλεγκτους στην αδράνεια τους, για να έρθουν σε ελεύθερο πεδίο οι ιδιώτες να αναλάβουν και την αποκομιδή, διότι είχαν προτεραιότητα τα μεγάλα έργα των ΜΕΑ.

Δεν μπορεί ο Λαγκαδάς να σηκώσει και άλλο τέτοιο έργο. Το αντίθετο μάλιστα- Πρέπει να γίνουν έργα ώστε να λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ όχι να την φορτώσουμε και άλλα.

Δεν ξέρουμε ποιο είναι το δέλεαρ και πόσα είναι τα λεφτά ως αντισταθμιστικά για τους δήμους. Το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής, όπως και με τον ΧΥΤΑ δεν θα έχουν κανένα κέρδος. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι άλλοι θα έχουν.

Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν αυτούς τους λίγους να κερδίσουν εις βάρος της υγείας μας, αλλά και της οικονομίας μας. Γιατί κανείς δεν θέλει ούτε να ζήσει, ούτε ν αγοράσει προϊόντα από έναν τόπο που είναι μολυσμένος.
Οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, αυτοδιοικητικές, επιστημονικές, πολιτικές θα πρέπει να αντιταχθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς που τίθενται τώρα σε εφαρμογή και θα δημιουργήσουν ανεπίστρεπτα τετελεσμένα και να προτάξουν την εναλλακτική πρόταση της δημόσιας, αποκεντρωμένης, οικολογικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Για ακόμη μια φορά ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου να συζητήσει το θέμα της ΜΕΑ και να ενημερώσει τους δημότες. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα γίνει στην Μαυροράχη;;

Προηγούμενο Εντοπίστηκε σώος ο ηλικιωμένος που αγνοούνταν στην Ξυλόπολη
Επόμενο Την Τετάρτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, δείτε τα θέματα