Ένα διαμάντι στο βούρκο του Λαγκαδά

Ποιος φρενάρει την εξέλιξη των Λουτρών; Τι υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων;

Δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός «διαμάντι», είναι κάποιου υποψηφίου Δημάρχου που το ονόμασε έτσι και υποσχέθηκε να το προβάλλει και να το χαρούμε να λάμπει με την παλιά του λάμψη. Ναι καλά καταλάβατε, στα Λουτρά αναφερόμαστε όταν μιλάμε για «διαμάντι», κι άλλοι τα είπαν «παράδεισο», μόνο που το μεν διαμάντι έπεσε στο βούρκο του Λαγκαδά, ο δε παράδεισος έγινε κόλαση!

Μάθαμε πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών του Δήμου μας με θέμα τα Λουτρά. Δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε ή τι προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι, αλλά είναι απορίας άξιο πώς άνθρωποι που έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάντια των Λουτρών, έρχονται τώρα να λύσουν δήθεν το πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι, γιατί είναι αλήθεια ότι από τους 7 αρχηγούς παρατάξεων οι 5 άσκησαν διοίκηση την τελευταία δεκαετία, άρα τους αναλογεί μερίδιο ευθύνης για το χάλι. 

Σας ακούγεται λογικό; 

Δεν είχαν καν την ιδέα να καλέσουν κάποιους που ξέρουν κάτι παραπάνω για την υπόθεση, ας πούμε τους 2 τελευταίους προέδρους, ή τον γεν.γραμματέα των ιαματικών πηγών Ελλάδος, που έχει και την εμπειρία των Λουτρών ως πρώην Πρόεδρος, αλλά και την εμπειρία του τι γίνεται με τις άλλες λουτροπόλεις. Δεν υπήρχε ένας εξειδικευμένος σύμβουλος για λουτροπόλεις και για το νομικό καθεστώς που τις διέπει. 

Πάνε περίπου 3 μήνες και τα Λουτρά πορεύονται μόνα τους χωρίς διοίκηση. Γιατί; 

Γιατί δεν διορίστηκε νέα διοίκηση όπως έγινε με όλες τις άλλες Δημοτικές επιχειρήσεις; Τι εμπόδισε να τοποθετηθεί διοίκηση; Τα προβλήματα των Λουτρών, δεν είναι μεγαλύτερα από αυτά της ΔΕΥΑΛ με τα τεράστια χρέη, ούτε με της ΥΚΠΑΠ ή της ΔΗΚΕΛ, που όμως έχουν αποκτήσει Διοίκηση. Γιατί αφήνεται να πλανάται  η άποψη ότι τα Λουτρά πρέπει να πάνε σε ιδιώτη για να λειτουργήσουν, και ότι ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας; Οι 10 τελευταίοι Δήμαρχοι Λαγκαδά, δεν ήταν επιχειρηματίες και τα Λουτρά ήταν κερδοφόρα και λειτουργικά ως το 2008 περίπου. Κι αν όντως υπάρχει η σκέψη για παραχώρηση γιατί δεν γίνεται ένας διεθνής διαγωνισμός για να λήξει επιτέλους το θέμα; Πόση απαξίωση ακόμα να αντέξει το «διαμάντι μας» ;

Η άλλη άποψη που ακούγεται δηλ. να πάει σε εκκαθάριση θα είναι η καταστροφή των Λουτρών και του Λαγκαδά ως Λουτροπόλεως, δεδομένου ότι θα κλείσουν τελείως (αυτό λέει ο νόμος) και οι όποιοι οικονομικοί καταλογισμοί έγιναν, θα ενεργοποιηθούν αμέσως, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους εμπλεκομένους συμβούλους. Τα Λουτρά ακόμα και τώρα στην παρακμή τους, έχουν έσοδα και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όμως Διοίκηση χρειάζονται και ανθρώπους με όραμα και γνώση. Κάντε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για εξειδικευμένο διευθυντικό προσωπικό και διευθύνοντα σύμβουλο.

Μια έκταση 800 περίπου στρεμμάτων έρημη και υποτιμημένη, έχει τον κίνδυνο να μετατραπεί στην καλύτερη περίπτωση σε hot-spot. Δεν   αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο οι Δημοτικοί άρχοντες-μέτοχοι των Λουτρών; Μόνο όταν δουν τα αντίσκηνα θα ανησυχήσουν; Αν κλείσουν τώρα τα Λουτρά, θα περιέλθουν στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» και «άλλος» θα κάνει κουμάντο στην υπόθεση.

Γιατί δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη 5-6 επιχειρηματίες να υποβάλλουν προτάσεις ή γνώμες;

Γιατί δεν γίνεται ένα master plan για αξιοποίηση των 680 στρεμμάτων δημοτικής γης που περιβάλλει τα Λουτρά, ώστε να είναι θελκτική η όποια επένδυση; 

Ποιος φρενάρει την εξέλιξη των Λουτρών; 

Τι υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων;

Έχουμε δικαίωμα ως Δημότες, τώρα πλέον να τα σκεφτόμαστε όλα. Άλλωστε συμβαίνουν τόσα στην πολιτική ζωή του τόπου μας που θα ήμασταν αφελείς να πιστεύαμε ότι δεν τρέχει τίποτα.

Τρύφων Τσομπάνης

Προηγούμενο Σαν Σήμερα: Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου
Επόμενο Τι ήταν το "Τείχος του Βερολίνου"