Έρευνα για την αιτία της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη


Από το τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ

Δοκιμαστικές δειγματοληψίες ξεκίνησε χθες η ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα (22/9) ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποιες δοκιμαστικές δειγματοληψίες επιτόπου, με ημιαυτόματες αντλίες, για να καθορίσουμε πόσο όγκο αέρα θα χρειαζόμαστε για να ανιχνεύσουμε τις ενώσεις και με τι ταχύτητα πρέπει να συλλέγουμε τον αέρα. Παράλληλα περιμένουμε τις αυτόματες αντλίες που έχουμε παραγγείλει για να ξεκινήσουμε τις κανονικές μετρήσεις. Ήδη, όπως μου είπαν οι συνεργάτες μου, υπήρξαν και ριπές δυσοσμίας στην περιοχή. Δεν ξέρω αν από τους κατοίκους έχει καταγραφεί κάποια δυσφορία ή κάποια αίσθηση δυσοσμίας. Θα περιμένουμε πάντως να δούμε πώς μεταφράζεται αυτό σε μετρήσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ?ΜΠΕ η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά.

Για τις δοκιμαστικές δειγματοληψίες διευκρίνισε ότι με βάση αυτές, θα καθοριστούν ακριβώς οι παράμετροι της κανονικής δειγματοληψίας ώστε να διασφαλιστεί ότι η μέθοδος που θα εφαρμοστεί θα είναι κατάλληλη και θα ανιχνεύσει ακόμη και ίχνη αυτών των ενώσεων στην ατμόσφαιρα. «Από την άλλη εβδομάδα ελπίζω θα έχουμε τους δειγματολήπτες, ώστε να ξεκινήσει η συλλογή και η ανάλυση των δειγμάτων» ανέφερε. Ωστόσο σημείωσε ότι για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, θα πρέπει να συλλεχθούν και να αναλυθούν πολλά δείγματα που θα αξιολογηθούν συγκριτικά.

Σε ό,τι αφορά το μηχάνημα που προμηθεύτηκαν τα ΕΛΠΕ για τη διενέργεια των εν λόγω μετρήσεων, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στο εργαστήριο και έχει τεθεί σε λειτουργία. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευση του προσωπικού.

 

Πηγή: thestival.gr

The post Έρευνα για την αιτία της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη appeared first on DeltaNews.eu.

Προηγούμενο Συνέβη στο Ηράκλειο: Εκλεψε ασθενοφόρο και έκανε βόλτες στην πόλη
Επόμενο 11 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας