Η καλή μέρα, απ΄το πρωί φαίνεται, του Τρύφωνα Τσομπάνη


Σκέψεις και προβληματισμοί από τον Τρύφωνα Τσομπάνη

Είναι αλήθεια ότι ως λαός δεν περιμένουμε πολλά από τους ηγέτες μας, αφού κατά παράδοση αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση που η κακοδιοίκησή τους επέφερε στον τόπο. Βεβαίως με την ανάληψη μιας νέας αρχής στην εξουσία παίρνουμε ο καθένας ένα καλάθι, άλλος μικρό κι άλλος μεγάλο και περιμένουμε να μας το γεμίσουν, μια και η παροιμία λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι»! Και σίγουρα αυτή η αναμονή στην αρχή κρατάει τουλάχιστον έξη μήνες, σαν μια περίοδος χάριτος ας πούμε ,για να δούμε πώς θα ξεδιπλώσουν το πρόγραμμά τους και πως θα εφαρμόσουν αυτά που υποσχέθηκαν στο λαό. Οι δε διοικούντες εφαρμόζουν το λεγόμενο πρόγραμμα 100 ημερών, δηλαδή το πρώτο πλάνο διακυβέρνησης, στο οποίο δείχνουν και τις δυνατότητές τους και τα διοικητικά τους χαρίσματα. Αυτή η αναμονή και η προσμονή σίγουρα ενισχύεται και απ΄το πνεύμα ενότητας και συνεργασίας που επιδιώκει η εξουσία για να αλλάξει όσο μπορεί το κακό κλίμα.

Πέρασαν πέντε  μήνες από την ανάληψη της νέας Δημοτικής μας Αρχής, και περιμέναμε να δούμε το πλάνο των πρώτων 100 ημερών και το πνεύμα ενότητας και συνεργασίας για το καλό του τόπου, με δεδομένο μάλιστα ότι η πλειοψηφία  στο συμβούλιο απαρτίζεται από μόλις 14+1 άτομα που αποφασίζουν και διοικούν τον Δήμο. Αν είδατε να καλλιεργείται τέτοιο πνεύμα συνεργασίας, παρακαλώ ενημερώστε και μας που δεν το είδαμε.

Το πρώτο θέμα που προέκυψε ήταν αυτό της διοίκησης του Δήμου, ο οποίος πέρα από τους 14+1  δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι υποτίθεται υποσχέθηκαν να αναλάβουν το έργο της διοίκησης και της επίλυσης των προβλημάτων, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, γι αυτό και ο κ.Δήμαρχος αναγκάστηκε, εκ των πραγμάτων να προσλάβει προσωπικώς και άλλους 6-7 περίπου ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ  για να μπορέσουν να διοικήσουν. Ξενίζει το γεγονός ότι από 8.000 Λαγκαδιανούς δεν βρέθηκε ούτε ένας για ειδικός σύμβουλος που θα γνώριζε τουλάχιστον τον τόπο και τα προβλήματά του από κοντά. Βέβαια τους προσωπικούς ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου που επιλέγει ο ίδιος, και που καλύπτουν τις αδυναμίες άλλων, τους πληρώνει ο Δημότης από το Δημοτικό κορβανά. Κοντά σ΄αυτούς, οι θέσεις των Αντιδημάρχων, επίσης αδρά αμειβομένων και των Προέδρων των Δημ. Επιχειρήσεων, επίσης καλύπτει με τις εισφορές του ο Δημότης. Μερικοί μάλιστα, που προφανώς δεν άκουσαν τον κ.Δήμαρχο να λέει ότι «δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία του Δήμου» , έσπευσαν να διεκδικήσουν αύξηση του μισθού που είναι περίπου τριπλάσιος ενός μέσου εργαζομένου, με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ή ίσως και χωρίς αυτά!!!. Οι 14 σύμβουλοι μάλιστα της πλειοψηφίας με μια περίεργη λογική, που ισοδυναμεί με παράβαση καθήκοντος, αρνήθηκαν όλοι να αναλάβουν την διοίκηση των Λουτρών, και να επανατροχιάσουν την πορεία τους, από το τέλμα που τα έριξαν οι απελθούσες Δημοτικές αρχές, φοβούμενοι ευθύνες και βέβαια αναρωτιόμαστε, τότε αφού φοβούνται τις ευθύνες γιατί ανέλαβαν να διοικήσουν;  γιατί μιλούσαν για το «διαμάντι της επαρχίας μας που θα αξιοποιούσαν»!!!. Έτσι παρέπεμψαν το θέμα στο Πρωτοδικείο για ορισμό διοίκησης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, την οποία αφού διέσυραν όλοι όσοι διοίκησαν, ήρθαν και οι νέοι να πούνε  το τελικό «απελθέτο απ’ εμού το ποτήριον τούτο»!!!! Αυτό στην χώρα μας λέγεται πολιτική συνέπεια!!! Δεν έγινε δεκτή καμιά ένσταση της αντιπολίτευσης, καμιά πρόταση για συναίνεση και ενημέρωση των επιχειρηματιών του Δήμου και του λαού. Αποφασίσανε και διατάξανε!!! (Όσοι μάλιστα μιλήσαμε και γράψαμε, χαρακτηριστήκαμε  απαξιωτικά : «λουτρολόγοι»!!! από αυτούς που δεν ήξεραν ως χτες κατά πού πέφτουν τα Λουτρά).

Το επίσης μεγάλο θέμα που ήρθε για ψήφιση την τελευταία  μέρα του 2019, ήταν η αύξηση των τελών της ύδρευσης και αποχέτευσης, που με τον ίδιο τρόπο χωρίς να καθίσουν να κουβεντιάσουν, να ζητήσουν προτάσεις, να ζητήσουν την γνώμη των Δημοτών μέσα από την ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, (που ετσιθελικά αρνούνται να λειτουργήσουν), χωρίς επίσης να περάσει από την Οικονομική επιτροπή, όπως προβλέπει ο νόμος, όπου οι παρατάξεις θα μπορούσαν να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις, απεφάσισαν να αυξήσουν τα ποσά σε τιμές που φαίνονται τρελές για μια επιχείρηση με το όνομα της ΔΕΥΑΛ, που μόνο ταλαιπωρία προσφέρει, διέσυρε τον Δήμο με τα οικονομικά της σκάνδαλα, αδιαφορεί για την υδροδότηση χωριών και την ποιότητα του νερού.(Μέχρι και το Αδάμ πληρώνει την αύξηση χωρίς να έχει νερό)!!! Αυτή η επιχείρηση που μέχρι πρόσφατα έβγαζε προεκλογικά καλοπληρωμένα φυλλάδια που μιλούσε για τα πολύ ανθηρά οικονομικά της, (τα τόσο ανθηρά που όποιος προλάβαινε άδειαζε το ταμείο και οι Πρόεδροι και αντιπρόεδροι αύξαναν τους μισθούς τους),  έρχεται τώρα στο Δημ. Συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση τιμολογίων με ψήφους 14 υπέρ και 19 κατά, καταστρατηγώντας τον νόμο και ερνηνεύοντάς τον κατά τον πιο παράλογο τρόπο, όπου το 14 θεωρείται μεγαλύτερο του 19 κατά τα νέα μαθηματικά του Δήμου Λαγκαδά!!! 14>19

 

Το άλλο θέμα που επίσης θα μπορούσε να μελετηθεί σωστά και να αποφευχθούν αποφάσεις, που μόνο πρόβλημα θα δημιουργήσουν στους Δημότες, είναι το θέμα των Δημοτικών κοιμητηρίων. Μειώθηκε μεν η τιμή της ετήσιας χρήσης από 20 σε 10 ευρώ, αλλά αυξήθηκε στο δεκαπλάσιο η τιμή στα 100 ευρώ, για όσους κάνουν χρήση των κοιμητηρίων πέραν της δεκαετίας. Το ζήτημα που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο για Δημότες που δεν ζουν στην πόλη μας και την επισκέπτονται κάποτε-κάποτε,  ίσως και ποτέ, και ξαφνικά θα δουν να χρεώνονται με ποσά που δεν θα μπορούν να πληρώσουν και ο μεν Δήμος θα έχει από τη μια απώλεια εσόδων από την μείωση από 20 σε 10 ευρώ, αλλά πρωτίστως  μεγαλύτερη  απώλεια εσόδων από τα ανείσπρακτα γραμμάτια που θα εκδίδει και δεν θα υπάρχει άνθρωπος να τα παραλάβει ή να τα πληρώσει. Όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα, ίσως δεν διδάχτηκαν από παρόμοιο πρόβλημα με τον πρώην Δήμο Σωχού, καθώς ο Δήμος Λαγκαδά δεν έχει εισπράξει ακόμα τα χρωστούμενα, γιατί ξεπερνούν τις αντοχές του λαού, που καλούνταν να πληρώσουν 2000 και 3000 ευρώ. Το προέχων στο θέμα αυτό είναι η άμεση εξεύρεση νέου χώρου κοιμητηρίων και η ανακομιδή των εγκαταλελειμμένων τάφων ώστε να λυθεί μερικώς το πρόβλημα. Θα μου πείτε συζητάμε για μακάβρια θέματα αλλά φοβούμαι πως πολλά θέματα του Δήμου μας θα έχουν μακάβριο τέλος, χωρίς την στοιχειώδη διάθεση για συναίνεση και συνεργασία όλων. Οι  14 σύμβουλοι ας το χωνέψουν ότι αποτελούν μειοψηφική διοίκηση και με καταγεγραμμένη στα πρακτικά την άρνησή τους να διοικήσουν, πρέπει να καταλάβουν ότι στο τέλος αυτοί θα βάλουν και την ταφόπλακα στον Δήμο Λαγκαδά.

 

Αγαπητοί φίλοι, αν θέλουμε ο Δήμος να πάει μπροστά, πρέπει κάποιοι να σκεφτούν και να δουν ότι μόνο με συνεργασία και συνεννόηση μπορούμε να ξεπεράσουμε προβλήματα. Το ότι αναλάβατε την εξουσία δεν σημαίνει τίποτα από τη στιγμή που δεν μπορείτε οι 14 μόνο να τη διαχειριστείτε, παρά τις φιλότιμες στηρίξεις παλιών σας φίλων. Όμως δεν μπορεί να θέλετε συνεργασία  χωρίς σεβασμό και στις προτάσεις και τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Δεν είστε εσείς που θέλετε το καλό του Δήμου και όλοι οι άλλοι το κακό  και εν πάση περιπτώσει άμα θέλεις να περισώσεις  ό,τι σώζεται δεν ξεκινάς με τρεις επιθέσεις στα βαλάντια των ανθρώπων που σε ψήφισαν!!! Έλεος!!!

 

 

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Προηγούμενο Κλειστά τα σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Λαγκαδά λόγω χιονοπτώσεων και παγετού
Επόμενο Οδηγός εγκλωβίστηκε λόγω χιονιά στο Αρδαμέρι - Πολύωρη επιχείρηση διάσωσης (φωτο)