Καταγγελίες για καθυστέρηση αντιμετώπισης του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς. Υλοτομήσεις ξεκίνησε ο δήμος Ωραιοκάστρου.
Τα δάση του νομού Θεσσαλονίκης συνεχίζει να κατατρώει το φλοιοφάγο έντομο το οποίο επεκτάθηκε μέχρι και τα Λαγυνά.
Το έντομο, με την ονομασία tomicus piniperda, έχει ήδη πλήξει περίπου 100 δέντρα του δασυλλίου της περιοχής των Λαγυνών.
Μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας, Διονύσης Φλωρινούδης, ανέφερε πως πρώτα ενημερώθηκε από πολίτες για αλλοίωση των δένδρων και έπειτα κατέφυγε στους αρμόδιους φορείς που επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο το οποίο ευθύνεται ήδη για την καταστροφή του 10% του Σέιχ Σου.
Ο κ. Φλωρινούδης σημείωσε πως η υλοτόμηση των προσβεβλημένων δένδρων θα ξεκινήσει άμεσα.
Το πρόβλημα επιμένει – Καταγγελίες για καθυστέρηση
Παρά τις υλοτομήσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι, το έντομο συνεχίζει να προσβάλει τα δέντρα στο Σέιχ Σου και το δημοτικό δάσος στο Ωραιόκαστρο.
Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, κάνει λόγο για σημαντική καθυστέρηση των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του φαινόμενου παρότι έχουν δοθεί 500.000 ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον σκοπό αυτό. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν πολλά ξεραμένα δέντρα από την πλευρά του περιφερειακού μέχρι και το Φιλίππειο. «Όταν ένα δέντρο ξεραίνεται, το έντομο συνεχίζει και πηγαίνει στα υγιή», σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας τον κίνδυνο να προσβληθούν πολλά περισσότερα πεύκα και προσθέτοντας πως το δασαρχείο έχει σταματήσει τις υλοτομήσεις αφήνοντας το έντομο να συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. «Μας λένε ότι δεν έχουν σταματήσει τις υλοτομήσεις, αλλά δεν είναι αλήθεια», καταγγέλλει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι οι φορείς δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε άλλες κινήσεις όπως η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή του ΑΠΘ για τον σχεδιασμό της αναδάσωσης αλλά και της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
Η Voria.gr προσπάθησε πολλάκις για να έχει μια απάντηση στις παραπάνω καταγγελίες να επικοινωνήσει με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ιωάννη Σάββα, στον οποίο την παρέπεμψε το δασαρχείο Θεσσαλονίκης ώστε να δοθεί άδεια για μια συνέντευξη με την υπεύθυνη του δασαρχείου, Ελένη Αγγελίδου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Όταν υπάρξει απάντηση από το δασαρχείο, θα δημοσιευτεί.
Για απραξία καταγγέλλουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης και το ΜέΡΑ25 που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή για το ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης του ΜέΡΑ25, Βασίλης Ρόκος, δήλωσε μιλώντας στη Voria.gr ότι οι υλοτομήσεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν κρούοντας παράλληλα τον κίνδυνο για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών σχεδίων.
Φάμελλος: Aρση αναδάσωσης
Νέα δεδομένα στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος έφερε η καταγγελία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και νυν βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος σε επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή αναφέρει πως δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για άρση αναδάσωσης στο Σέιχ Σου, για να κατασκευαστεί το flyover στον περιφερειακό. Ο βουλευτής σημειώνει πως από την προηγούμενη ιδιότητά του ως αναπληρωτή υπουργού είχε εξαγγείλει μετά την έλευση του εντόμου τη μελέτη αναγέννησης του δάσους στην οποία μάλιστα είχε συμφωνήσει και ο νυν υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως η απόφαση της άρσης του χαρακτηρισμού του αναδασωτέου έγινε με ταχύτατη διαδικασία και σχετικά εν κρυπτώ. Όπως σημείωσε, ο ίδιος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ώστε μέχρι την επόμενη Παρασκευή να έχει λάβει απάντηση.
Ξεκίνησαν οι υλοτομήσεις στον δήμο Ωραιοκάστρου
Δράση κατά του εντόμου έχει στο μεταξύ λάβει ο δήμος Ωραιοκάστρου όπου εδώ και μια εβδομάδα έχουν ξεκινήσει οι υλοτομήσεις των προσβεβλημένων δέντρων. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Καρασαβίδης, την υλοτόμηση ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία η οποία κόβει τα ξύλα και ως αντάλλαγμα κρατάει την ξυλεία. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνονται συζητήσεις ώστε να δοθούν κάποια κομμάτια πίσω ως πέλετ για να μοιρασθούν σε άπορες οικογένειες του δήμου για θέρμανση.
Στον δήμο Ωραιοκάστρου έχουν προσβληθεί από το έντομο περίπου 300 – 400 στρέμματα ενώ ερευνάται ακόμα αν έχουν προσληφθεί και περισσότερα δέντρα.
Έπεται και συνέχεια της κατάστασης αυτής όπως επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θεοδωρής Ζάγκας, ο οποίος χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με το φαινόμενο αυτό».
«Το έντομο υπήρχε ανέκαθεν αλλά με το στρεσάρισμα των δένδρων λόγω μεγάλης πυκνότητας και παρατεταμένης ξηρασίας απέκτησε μορφή επιδημίας», σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους της έκρηξης του εντόμου. Όπως τόνισε, θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια για να αντιληφθούμε αν το έντομο καταπολεμήθηκε επαρκώς.