«Τρέχουν» για 8 νέες μονάδες απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, η μεγαλύτερη στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Με δυναμικότητα 300.000 τόνων ετησίως η μονάδα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει η απορρόφηση 670 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020).

Η δημοπράτηση νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για να βελτιωθεί η κάκιστη εικόνα της χώρας, αλλά και για να μη χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Από το σύνολο των 940 εκατομμυρίων ευρώ του υφιστάμενου ΕΣΠΑ για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, μόλις 270 εκατομμύρια ευρώ συμβασιοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία.

Βούληση της κυβέρνησης και της πλειονότητας των περιφερειών και δήμων είναι να δημοπρατηθούν περίπου 25 έργα διαχείρισης απορριμμάτων τα επόμενα έτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2023, όταν θα εκπνεύσει οριστικά η προθεσμία χρηματοδότησης έργων από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Άμεσα η δημοπράτηση 8 νέων μονάδων απορριμμάτων

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσει η δημοπράτηση οκτώ νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες θα υλοποιηθούν πρωτίστως ως δημόσια έργα, ενώ ορισμένες προβλέπεται να κατασκευαστούν και με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Μεταξύ των έργων είναι η μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Θέρμη για την κάλυψη των αναγκών του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 160.000 τόνων σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως.

Η νέα μονάδα, η οποία θα δημοπρατηθεί από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα εξυπηρετήσει και την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Παράλληλα με το έργο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης θα δημοπρατηθεί η κατασκευή νέων μονάδων απορριμμάτων στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, την Καβάλα, τη Λέρο, τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και για περίπου 10 ακόμα μονάδες έως το τέλος του έτους, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέσα στο 2021 και να υλοποιηθεί η κατασκευή τους έως το τέλος του 2023, όταν θα λήξει δηλαδή η παράταση για την χρηματοδότηση έργων από την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020).

Μεταξύ αυτών είναι μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό Αττικής, η οποία σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο έως το Μάιο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής, έως το τέλος του 2020 αναμένεται να προχωρήσουν διαγωνιστικές διαδικασίες και για δύο ακόμα μονάδες, στη Φυλή και το Σχιστό.

Ο φάκελος για τα δύο νέα έργα θα υποβληθεί στη διυπουργική επιτροπή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025. Οι επενδύσεις σε Φυλή και Σχιστό θα υλοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια ως έργα ΣΔΙΤ.

Μέσα στο 2020 θα δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα δύο ακόμα μονάδες αποβλήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα και το Βόλο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάδοχοι για την κατασκευή των νέων έργων αναμένεται να αναλάβουν και τη λειτουργία των μονάδων για χρονικό διάστημα μεταξύ πέντε και 10 ετών, δεδομένου ότι ελάχιστοι ΟΤΑ διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία.

Σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο απορριμμάτων

Κοντά στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία με δυναμικότητα 300.000 τόνων ετησίως θα καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 10 δήμω που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η νέα μονάδα αναμένεται να κατασκευαστεί κοντά στο σημείο όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, βόρεια του Λαγκαδά.

Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, με τη διάρκεια της σύμβασης να ανέρχεται σε συνολικά 27 έτη εκ των οποίων τα τρία αφορούν την κατασκευή και τα 24 τη λειτουργία.

Προηγούμενο Κορωνοϊός: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα
Επόμενο Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορωνοϊό – SARS–CoV-2