Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Αλκοόλ: Ποιοι συνδυασμοί είναι επικίνδυνοι

Ποιες παθήσεις δεν...ταιριάζουν με το αλκοόλ; Ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης με φάρμακα.

Σημαντικό ρόλο στο πόσο μπορεί κανείς να πίνει παίζει η κατάσταση της υγείας του. Για κάποιους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας η κατανάλωση αλκοόλ είναι απαγορευτική, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τα οποία είτε είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμα είτε και – σε ορισμένες περιπτώσεις – να αποδειχθούν μοιραία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που υπάρχει προσωπικό ιστορικό αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν πρέπει να καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά. Το ίδιο και εάν πάσχει από κάποια ασθένεια του ήπατος, διότι το αλκοόλ μεταβολίζεται στο ήπαρ, καθώς και εάν πάσχει από νόσο του παγκρέατος.

Εκτός από τα νοσήματα, όμως, ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα: εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού, πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο θέμα του ποτού, διότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσετε και εσείς αλκοολισμό. Και εάν είστε έγκυος, πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ, διότι βλάπτει το αγέννητο μωρό σας.

Ακόμα και τα φάρμακα που παίρνει κανείς μπορεί να αποτελούν αντένδειξη για την κατανάλωση αλκοόλ – και αυτό ισχύει είτε είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα είτε όχι.

Εάν παίρνετε αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, αντισταμινικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν και πόσο αλκοόλ μπορείτε να πιείτε (το πιθανότερο είναι πως η απάντησή του θα είναι αρνητική). Το ίδιο και εάν παίρνετε φάρμακα για την στηθάγχη, όπως οι βήτα αναστολείς, και εάν παίρνετε παυσίπονα ή υπνωτικά φάρμακα.

Ο λόγος που οι γιατροί εφιστούν ιδιαιτέρως την προσοχή στην ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων και αλκοόλ είναι ο κίνδυνος αλληλεπιδράσεως: εάν συνδυάσει κανείς την ασπιρίνη με αλκοόλ διατρέχει αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, ενώ ο συνδυασμός του αλκοόλ με το παυσίπονο ακεταμινοφαίνη αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Για αυτό τον λόγο πολλά φάρμακα φέρουν σχετική προειδοποίηση στο φύλλο οδηγιών χρήσεως.

Η αλήθεια είναι ότι οι βλαβερές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς και είναι ως επί το πλείστον μακροπρόθεσμες.

Η πιο γνωστή μακροπρόθεσμη συνέπεια της χρόνιας υπερκατανάλωσης αλκοόλ είναι η κίρρωση του ήπατος, αλλά υπάρχουν και πολλές ακόμα, όπως διάφορες μορφές καρκίνου (του παγκρέατος, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του μαστού) και οι βλάβες στον καρδιακό μυ (η κατάσταση αυτή λέγεται αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια) που οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Ακόμα και ατροφία (συρρίκνωση) του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει, ενώ οι έγκυοι που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, ενώ το έμβρυο κινδυνεύει να υποστεί διαταραχές στην ανάπτυξή του, κυρίως στο νευρικό σύστημα.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως η παγκρεατίτιδα (ιδίως σε άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα), ο αιφνίδιος θάνατος σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και πίνουν πολύ και, βεβαίως, ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος, λόγω μείωσης των αντανακλαστικών.

Προηγούμενο Ανακοίνωση της Μητρόπολης σχετικά με τον εορτασμό της Αγίας Κυραννας
Επόμενο 20 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας

MENU

Back