Τα βασικά θέματα ανάπτυξης στη βρεφική ηλικία που απασχολούν τους νέους γονείς


«Ακόμα να περπατήσει; Έχει κλείσει χρόνο!», «πότε θα μιλήσει η μπέμπα σου; Εμένα ο γιος μου είπε “μαμά” πριν καν μάθει να μπουσουλάει». Όταν είσαι νέος γονιός, είναι λογικό να σε απασχολεί η ανάπτυξη του μωρού σου και το να ακούς τέτοιου είδους σχόλια από γνωστούς και συγγενείς όχι μόνο δεν σε βοηθάει αλλά σε κάνει να αγχώνεσαι ακόμα περισσότερο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μην δίνεις βάση σε όσα ακούς από τρίτους. Το δεύτερο είναι να ενημερώνεσαι σωστά και φυσικά να συμβουλεύεσαι τον παιδίατρο. Ποια στάδια ανάπτυξης, λοιπόν, συνήθως προβληματίζουν τους νέους γονείς;

Το μπουσούλημα

Το μπουσούλημα θεωρείται ο… προάγγελος του περπατήματος, γι’ αυτό και κάποιοι γονείς αγχώνονται όταν βλέπουν ότι το παιδί τους δεν «μπαίνει» σε αυτό το στάδιο. Συνήθως τα μωρά αρχίζουν να σέρνονται με την κοιλιά τους στους 6-7 μήνες ενώ στους 9 μήνες ξεκινούν το μπουσούλημα. Αυτό το στάδιο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό γιατί μαθαίνουν το σώμα τους και αρχίζουν να αποκτούν τον έλεγχο των άκρων τους και να συντονίζουν τις κινήσεις τους. Παράλληλα, ανακαλύπτουν τον κόσμο και στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις. Αν ανησυχήσετε ότι το παιδί αργεί να μπουσουλήσει, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Ταυτόχρονα, μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτή τη δραστηριότητα στο σπίτι την ώρα του παιχνιδιού. Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε να βάλετε το παιδί να ξαπλώσει με την κοιλιά του για λίγο και να αφήσετε κοντά του κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια έτσι ώστε να έχει ένα κίνητρο να τα πλησιάσει.

Το περπάτημα

Η ψυχοκινητική ανάπτυξη κάθε παιδιού είναι ξεχωριστή και το καθένα έχει τους δικούς του ρυθμούς. Όπως αναφέρει η ορθοπαιδικός κ. Αρετή Χουντή, ένας μέσος όρος κατά τον οποίο τα παιδιά περπατούν για πρώτη φορά είναι από τους 9 έως τους 19 μήνες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα «το παιδί θα πρέπει να περάσει από το στάδιο του καθίσματος στο μπουσούλημα, την όρθια στάση και τέλος στην ελεύθερη βάδιση». Τα ενδιάμεσα στάδια είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξή του. Αν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε παιδοορθοπαιδικό ή παιδονευρολόγο. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση στο περπάτημα δεν σημαίνει πως πρόκειται για κάτι σοβαρό ή για μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, δηλαδή ότι το παιδί δεν πρόκειται να περπατήσει. Οι ειδικοί θα συνυπολογίσουν κι άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα αν το μωρό γεννήθηκε πρόωρα ή αν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό.

Η ομιλία

Η επόμενη κατάκτηση των παιδιών που προβληματίζει τους γονείς είναι η ομιλία. Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό μπορεί να πει για πρώτη φορά «μαμά» και/ ή «μπαμπά» κοντά στα πρώτα του γενέθλια όμως και πάλι δεν είναι ο κανόνας. Σύμφωνα με την παιδίατρο κ. Κάτια Σοφιανού, ωστόσο, είναι πιο σημαντικό ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, να παράγει ένα είδος «ακαταλαβίστικης» ομιλίας όταν απευθύνεται σε εσάς ή όταν παίζει. Η ομιλία αυτή είναι καλό να έχει ποικιλία ήχων και συλλαβών και να μην είναι μόνο κραυγές. Επιπλέον, το να ακούει και να γυρίζει στο όνομά του, να σας κοιτά και να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας όταν θέλει κάτι από εσάς είναι σημάδια που δείχνουν ότι ο αντιληπτικός λόγος του παιδιού έχει αναπτυχθεί αλλά ο εκφραστικός λόγος έχει ενδεχομένως αργήσει. Συνήθως πάντως μιλάμε για καθυστέρηση στον λόγο όταν ένα παιδί δεν μιλάει με μικρές προτάσεις 2-3 λέξεων μέχρι τα 2-3 χρόνια. Η συμβουλή των ειδικών και σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη, ακόμα κι αν είναι απλά για να σας καθησυχάσουν. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ένας αναπτυξιολόγος μπορεί να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο. Το παιδί μπορεί απλά να έχει τους δικούς του ρυθμούς. Ακόμα κι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξετε, η έγκαιρη διάγνωση πάντα βοηθάει για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Πηγή: mama365.gr

Προηγούμενο Τουρισμός: Πάρος και Μήλος στην κορυφή, αυξάνονται οι Γερμανοί τουρίστες
Επόμενο Γιορτή Ημέρας: Άγιος Γρηγόριος Ε' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως