Κορονοϊός – Οδηγίες ΠΙΣ προς γονείς για παιδιά: Όχι ιδιαίτερα μαθήματα, συνεστιάσεις, αθλητικές δραστηριότητες


Οδηγίες από τον ΠΙΣ προς τους γονείς για παιδιά σχολικής ηλικίας μετά το κλείσιμο των σχολείων για τον περιορισμό της διασποράς από κορονοϊό. Τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφεύγουν σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οδηγίες προς σπουδαστές και φοιτητές – Τι να κάνουν εάν οι γονείς είναι υπερήλικοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικές οδηγίες από τον ΠΙΣ για τον κορονοϊό προς γονείς και φοιτητές μετά το κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα. Τι οφείλουν να κάνουν οι γονείς και οι φοιτητές για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων, από σήμερα και για 14 ημέρες.

«Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Όπως προσθέτει, η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού και να δώσουν στη χώρα μας τον χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Κορονοϊός – έκτακτα μέτρα: Οδηγίες προς σπουδαστές και φοιτητές

Όσον αφορά τους σπουδαστές και τους φοιτητές:

– Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις ημέρες στα πατρικά σπίτια τους αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορονοϊού σε αυτά τα μέρη.

– Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μη μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

Τι συμβαίνει με την περίπτωση της Τουρκίας

Επίσης, ο ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του «για την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει κρούσματα». Δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι «στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς», θεωρεί «απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα».

Συστήνει σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες «να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, όπως αυτήν τη στιγμή είναι δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία, και να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (σ.σ. την Τουρκία)».

Προηγούμενο Μητροπολίτης Λαγκαδά: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη Θεία Κοινωνία
Επόμενο Κοροναϊός: Πρώτος νεκρός στην Ελλάδα ο 66χρονος στο Ρίο