8 αλλαγές που θα… αναβαθμίσουν τη διατροφή σας


Όταν το πρότυπο της υγιεινής διατροφής σας ακολουθεί καθημερινά, τότε με μερικές προσθήκες ή αλλαγές μπορείτε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έτσι ώστε η καλή σας υγεία να σας ακολουθεί πάντα.

Ακόμη και μικρές αλλαγές, που απαιτούν μηδαμινή προσπάθεια ή προετοιμασία, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή σας διατροφή και να τη στείλουν σε ένα καλύτερο επίπεδο, έτσι ώστε εσείς να δείχνετε, να αισθάνεστε και να αποδίδετε καθημερινά το μέγιστο.

Μαγειρέψτε με χυμούς
Το καστανό ρύζι, η κινόα και άλλα δημητριακά μπορούν κάλλιστα να μαγειρευτούν σε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή να προσθέσετε λίγο χυμό στο νερό ή το ζωμό σας, έτσι ώστε να τους χαρίσετε και έξτρα γεύση, αλλά και άρωμα, όπως και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προσθέστε κουρκουμά στα smoothies
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα αποτελεί ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής (Αγιουβέρδα) κι έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ δρα κατά της αρθρίτιδας και επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Αξιοποιήστε τα οφέλη του και προσθέστε τον στα smoothies σας ή σε ασπράδια αβγών, ειδικά μετά την άσκηση, όπου θα σας βοηθήσει στους πόνους των αρθρώσεων και θα επιταχύνει την ανάρρωση του σώματός σας.

Φάτε το σωστό τυρί
Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε το τυρί από το πιάτο σας. Υπάρχει λόγος, όμως, να προτιμήσετε τυριά με χαμηλότερα λιπαρά, όπως το ανθότυρο, τη μυζήθρα, το κατίκι Δομοκού, το ανεβατό, τα οποία δεν επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την καρδιά σας όσο τα πιο λιπαρά τυριά, όπως η φέτα ή τα κίτρινα τυριά, ανεβάζοντας τη χοληστερίνη.

Εμπλουτίστε τις σαλάτες σας με λιναρόσπορο
Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, ο λιναρόσπορος κάνει καλό στην καρδιά, αφού ανεβάζει την καλή χοληστερίνη, ενώ συμβάλλει και στον κορεσμό, έτσι ώστε να πεινάμε και να τρώμε λιγότερο, χάρη στις φυτικές του ίνες, οι οποίες κάνουν καλό και στο έντερο. Ταιριάζει άψογα στις σαλάτες, αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείτε. Προσθέστε τον σε γιαούρτια, smoothies, δημητριακά και οπουδήποτε σας ταιριάζει.

Βράστε κοτόπουλο σε… τσάι
Όταν θέλετε να βράσετε λίγο κοτόπουλο για τη σαλάτα σας ή για να φτιάξετε μια πίτα, βράστε το σε νερό με πράσινο τσάι. Έτσι, θα του δώσετε έξτρα άρωμα, προσθέτοντας ταυτόχρονα στο πιάτο σας τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, οι οποίες έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση πολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, διασφαλίζοντας την υγεία των κυττάρων σας και συμβάλλοντας -έστω και λίγο- στην απώλεια βάρους σας.

Βάλτε σπανάκι στη σούπα σας
Είτε ετοιμάζετε σούπα λαχανικών, είτε κρεατικών κι ακόμη περισσότερο αν προτιμάτε κάποια από τις έτοιμες, φροντίστε να προσθέτετε στο μείγμα σας λίγο σπανάκι, βράζοντάς το μαζί της. Ο λόγος είναι ότι το σπανάκι με το κάλιό του, βοηθά στην εξισορρόπηση του νατρίου που μπορεί να υπάρχει στη σούπα, συν του ότι της χαρίζει χρώμα και φρεσκάδα.

Πείτε «ναι» στο κρεμμύδι και το σκόρδο
Αν το βράδυ δεν προβλέπεται έξοδος και συναναστροφή με ανθρώπους που λογικά θα δυσανασχετήσουν από τις οσμές σκόρδου και κρεμμυδιού, προσθέστε τα πολύ ευεργετικά αυτά λαχανικά στο φαγητό ή τη σαλάτα σας. Συγκεκριμένα, το σκόρδο μπορεί να μειώσει με φυσικό τρόπο την αρτηριακή πίεση, ενώ και τα δύο έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συν τοις άλλοις, η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, κάνοντας καλό στην καρδιά μακροπρόθεσμα.

Φάτε πρωινό με κατσαρό λάχανο
Τα οφέλη του είναι πολλά και ποικίλα, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες όπως Α και C, αλλά και φυτικές ίνες. Ένας καλός τρόπος να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας από την αρχή της ημέρας είναι να το προσθέσετε σε ένα πράσινο smoothie, μαζί με μπανάνα, χυμό μήλου και λεμονιού.

Πηγή: clickatlife.gr

Προηγούμενο Σαν Σήμερα: 28 Ιανουαρίου
Επόμενο Συνταγή της Ημέρας: Chocolate Chips Cheesecake