Ας στηρίξουμε όλη μαζί το Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδά


Έκκληση για οικονομική στήριξη του Λαογραφικού Μουσείου Λαγκαδά

Αίτημα προς του απανταχού Λαγκαδιανούς και φίλους του Λαογραφικού Μουσείου Λαγκαδά, απευθύνει ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Λαγκαδά. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδά χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να υπάρχει. Ακόμα και η μικρότερη οικονομική συνεισφορά μπορεί να κάνει την διαφορά.

Μπορείτε να καταθέσετε τις δωρεές σας στον εξής τραπεζικό λογαριασμό:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΛΑΓΚΑΔΑ)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΛΗΤΗΣ  & ΡΕΝΤΙΝΗΣ αριθμ. Λογ/σμου 395/396001-38

ΙΒΑΝ  GR 700 110 039 00000 395 396 001 38 (με τη σημείωση: Για το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)

 

 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

Αγαπητοί  συμπατριώτες,

Η Ιερά  Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, στα πλαίσια της στήριξης της πολιτείας και του λαού στον τομέα του πολιτισμού και της παράδοσης, πέρα από την αναστήλωση και την ανάδειξη των 12 Μεταβυζαντινών μνημείων της περιοχή μας  και στον αγώνα της να βοηθήσει στην ανάπτυξη της  τοπικής κοινωνίας και την δημιουργία τουριστικού ενδιαφέροντος στον τομέα του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού, δημιούργησε ένα πλούσιο πολιτιστικό έργο που στοχεύει στην προβολή της τοπικής ιστορίας και τέχνης. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Μητρόπολή μας το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σωχού σε ιδιόκτητο κτήριο, το Εκκλησιαστικό Κειμηλιοφυλακείο Λητής, σε ιδιόκτητο κτήριο, η μόνιμη έκθεση Παλαιτύπων βιβλίων(από το 17ο-19ο αιωνα),  Ο ΦΑΡΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ (Βυζαντινό μουσείο ΦΕΚ 136 ΤΑ/9-8-2010 ), επίσης σε τριώροφο ιδιόκτητο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται η βιβλιοθήκη με 18.000 τίτλους βιβλίων και η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Λαγκαδιανών ζωγράφων.

 Παράλληλα δημιούργησε στην πόλη του Λαγκαδά και ένα ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, (ΦΕΚ.208/30-10-2012) η μοναδική Μητρόπολη που διαθέτει Λαογραφικό μουσείο,  που στεγάζεται σε παλαιό διατηρητέο οίκημα, το οποίο ενοικιάζεται.

Κατά την εαρινή και θερινή περίοδο διοργανώνονται μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις  καθώς και θερινός κινηματογράφος στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, στηρίζοντας τον πολιτισμό του τόπου μας.

 Πρέπει να πούμε ότι στην πόλη, και στην επαρχία μας ιδιαίτερα, δεν υπήρχε τίποτα που να ασχολείται με τον πολιτισμό και την παράδοση με τόση σοβαρότητα και επιστημοσύνη, δεδομένου ότι όλα τα έργα τέχνης συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν με δαπάνες της Μητροπόλεως και προσωπική εθελοντική εργασία ανθρώπων της περιοχής. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ακόμη ότι εκπονούνται ήδη μία διδακτορική και δύο μεταπτυχιακές διατριβές για τους αναστηλωμένους ναούς της Μητροπόλεως και τα εκθέματα του μουσείου. Η επισκεψιμότητα αυτών των χώρων είναι συγκινητική για την επαρχία μας, γιατί ξαφνικά είδαμε να δημιουργείται όχι μόνο ένα ενδιαφέρον από τα σχολεία και τους Συλλόγους να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στα μουσεία μας, αλλά η συνεργασία της Μητροπόλεως με τουριστικά γραφεία της Βορείου Ελλάδος έφεραν στην περιοχή μας Ρώσους, Ουκρανούς και Γεωργιανούς τουρίστες που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε κάποια επισκεψή σας στην πόλη μας θα μας κάνετε την τιμή να επισκεφθείτε τα Μουσεία μας για να λάβετε ιδίαν γνώση των πραγμάτων. Όλα αυτά τα ιδρύματα είναι ιδρυμένα με ΦΕΚ και είναι νομικά πρόσωπα που ανήκουν στην Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης.

Ο επόμενος στόχος μας, πρώτα ο Θεός, είναι η δημιουργία ενός ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στο οποίο θα εκτίθεται όλη η ιστορία της πόλης με φωτογραφικό υλικό που ξεκινά από το 1864 ως τον 20ο αιώνα (συλλογή Τρύφωνος Τσομπάνη) και θα υπάρχει ένα πλούσιο υλικό με 4.000 φωτογραφίες στη διάθεση επιστημόνων, αρχιτεκτόνων, λαογράφων και φοιτητών. Είμαστε στην αναζήτηση χώρου και ελπίζουμε πως κάποτε θα ξεκινήσουν οι εργασίες μας.

Αυτά κάνουμε εμείς με τις φτωχές μας δυνάμεις για να στηρίξουμε την επαρχία μας και να κρατήσουμε εδώ τα παιδιά μας. Από σας ζητούμε την ελάχιστη έστω ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ αρωγή, για την κάλυψη των ενοικίων του Λαογραφικού μας Μουσείου, (το μηνιαίο μίσθωμα του Λαογραφικού είναι 150 ευρώ και η όλη δαπάνη είναι 2000 το χρόνο) για να συνεχίσει αυτό το έργο να υπάρχει και να διασώζει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

H παραμικρή συνδρομή σας, έστω και ενός ενοικίου ή κατά τις δυνάμεις σας,  θα είναι για μας πολύτιμη για να συνεχίσουμε να κρατάμε ζωντανή την παράδοση της Επαρχίας  μας.

Θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των προσφιλών μας προσώπων που έχτισαν αυτόν τον πολιτισμό και την παράδοση.

Είναι κρίμα μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων να αδυνατούμε να στηρίξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ευχόμεθα ο Θεός να σας έχει καλά, να στηρίζει τον αγώνα σας και να ευλογεί  τα έργα σας.

Με εκτίμηση και ευχαριστίες ,

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Δρ. Τρύφων Τσομπάνης

Βυζαντινολόγος

Αναπλ. Καθηγητής  θεολογικής Σχολής  Α.Π.Θ

ΥΓ. Σε περίπτωση ανταπόκρισης στο αίτημά μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αναγραφόμενο  αριθμό ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ λογαριασμού: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΛΑΓΚΑΔΑ)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΛΗΤΗΣ  & ΡΕΝΤΙΝΗΣ αριθμ. Λογ/σμου 395/396001-38

ΙΒΑΝ  GR 700 110 039 00000 395 396 001 38 (με τη σημείωση: Για το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)

Προηγούμενο ΑΣΣΗΡΟΣ : Έκλεψαν 9 φορές την ίδια επιχείρηση - Τι λέει ο αγανακτισμένος ιδιοκτήτης
Επόμενο Προγράμματα 73 εκατ. προς τους Δήμους για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης