“Ταμείο Υποδομών”: Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 450 εκατ. για ενεργειακές επενδύσεις


Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνάντηση σχετικά με το “Ταμείο Υποδομών”.

Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό να κινητοποιήσει επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

To“Ταμείο Υποδομών” συστάθηκε με στόχο να προσφέρει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, στον ιδιωτικό καιΔημόσιο Τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείςτης ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης.

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων (περίπου 57%) επιδιώκεται να κατευθυνθεί σε έργα ενέργειας και συγκεκριμένα σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και ανάπτυξη ΑΠΕ.

Οι συνολικοί πόροι του Ταμείου ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ (κοινοτικοί και εθνικοί) και η αξιοποίησή τους θα επιτρέψει την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στους ανωτέρω τομείς, με ενίσχυση της ρευστότητας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και Φορέων και παράλληλη μόχλευση κεφαλαίων.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τραπεζών που συμμετέχουν στο Ταμείο (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των αρμόδιων Υπηρεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων, που θα καταστήσουν το “Ταμείο Υποδομών” ελκυστικό εργαλείο προώθησης ενεργειακών επενδύσεων.

 

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας, καΣδούκου, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του “Ταμείου Υποδομών”, ζητώντας τη συμβολή όλων στη στήριξη της χρηματοδότησης έργων που συμβάλλουν στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Τόνισε δε ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Προς την ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν και τα στελέχη των Τραπεζών και έγινε κοινά αποδεκτό ότι η επιτυχία του “Ταμείου Υποδομών” θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στην επίτευξη των στόχων της Χώρας στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όσο και στην αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον ενεργειακό κλάδο, με ταυτόχρονη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

 

Σε συνεργασία με το airetos.gr

Προηγούμενο Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Λοφίσκο
Επόμενο Συμβαίνει τώρα: Διακοπή νερού - Τι ώρα θα αποκατασταθεί η υδροδότηση