Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού


Στη μελέτη αυτή που διεξήγε η Google Health, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google και οι γιατροί, εξέτασαν ξεχωριστά μια σειρά μαστογραφιών. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το σύστημα είχε το ίδιο ποσοστό επιτυχίας διάγνωσης όσο και οι γιατροί, ενώ μπόρεσε να εντοπίσει περισσότερες λανθασμένες ενδείξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι ραδιολόγοι αποτυγχάνουν να διαγνώσουν το 20% περίπου των καρκίνων του στήθους και οι μισές γυναίκες που κάνουν μαστογραφία σε περίοδο δέκα ετών, έχουν τουλάχιστον ένα ψευδές θετικό αποτέλεσμα.

Η επιστημονική ομάδα όπου συμμετείχαν και ερευνητές του Imperial College London και του NHS, εκπαίδευσε το σύστημα για τον εντοπισμό των καρκίνων του μαστού σε δεκάδες χιλιάδες μαστογραφίες. Στη συνέχεια συνέκριναν την απόδοση του συστήματος με τα πραγματικά αποτελέσματα από ένα σύνολο 25.856 μαστογραφιών από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3.097 από τις ΗΠΑ. Η μελέτη έδειξε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εντοπίσει καρκίνους με το ίδιο ποσοστό ακρίβειας με ακτινολόγους εμπειρογνώμονες, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των ψευδών θετικών αποτελεσμάτων κατά 5,7% στην ομάδα των ΗΠΑ και κατά 1,2% στην ομάδα που εδρεύει στη Βρετανία. Μειώνει επίσης τον αριθμό των ψευδών αρνητικών κατά 9,4% στην αμερικανική ομάδα και κατά 2,7% στη βρετανική.

Η Κόνι Λίμαν, επικεφαλής του τμήματος απεικόνισης του μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τα ευρήματα αρκετών ομάδων που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της ανίχνευσης του καρκίνου στις μαστογραφίες.

Το ζήτημα, λέει η Δρ. Λίμαν, είναι ότι τα τρέχοντα προγράμματα CAD έχουν εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουν αυτά που μπορούν να δουν και οι ακτινολόγοι, ενώ το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνει να εντοπίζει τον καρκίνου με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα χιλιάδων μαστογραφιών. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να υπερβεί την ανθρώπινη ικανότητα να εντοπίζει τα λεπτές ενδείξεις που το ανθρώπινο μάτι και ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν, εξηγεί η Λίμαν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature και την πραγματοποίησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Διεξήχθη σε συνεργασία με την DeepMind, το Cancer Research U.K. Imperial Center, το Πανεπιστήμιο Northwestern και το νοσοκομείο Royal Surrey County.

Προηγούμενο Καθαρισμός ρεμάτων σε επτά δημοτικές ενότητες του δήμου Λαγκαδά
Επόμενο Με τον μοναδικό Ματθαίο Τσαχουρίδη ο χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου