Διακοπή καπνίσματος: Συμβουλές για την πρώτη ημέρα


Το να κόψουμε το κάπνισμα είναι ήδη πολύ δύσκολο, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την πρώτη μέρα. Ευτυχώς, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το τσιγάρο είναι άκρως εθιστικό και σύντομα αρχίζουμε να νιώθουμε τα συμπτώματα της στέρησης. Το παραμικρό που θα συμβεί και θα ταράξει τις ισορροπίες μας, μας κάνει να θέλουμε να αρπάξουμε το πακέτο και να ανακουφίσουμε τα νεύρα μας. Από την άλλη πλευρά, όλοι ξέρουμε πόσο καταστροφικό είναι το κάπνισμα και πόσο τεράστια οφέλη μπορεί να έχει για την υγεία μας το να το σταματήσουμε. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να βγούμε… αλώβητοι από τη δύσκολη εκείνη πρώτη μέρα.

Διαλέξτε την κατάλληλη μέρα

Διαλέξτε μια αρκετά “γεμάτη” μέρα για να κόψετε το κάπνισμα. Όσο περισσότερο απασχολείτε το μυαλό σας με πράγματα που έχετε να κάνετε, τόσο λιγότερο θα σκέφτεστε ότι έχετε ανάγκη ένα τσιγάρο.

Ξεκινήστε την ημέρα χωρίς τσιγάρο

Για τους περισσότερους καπνιστές, το πρώτο τσιγάρο της ημέρας αποτελεί σχεδόν ιεροτελεστία. Ξεκινήστε λοιπόν την ημέρα σας διαφορετικά. Κάντε ένα ντους, ετοιμάστε πρωινό, κάντε λίγη γυμναστική. Ίσως μερικές ασκήσεις αναπνοής σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ανάγκη για νικοτίνη.

Καφές χωρίς τσιγάρο

Το ίδιο ισχύει και για τα διαλείμματά σας για καφέ. Αντί να απολαύσετε τον καφέ σας συνοδεία τσιγάρου, νιώστε κάθε γουλιά, τη γεύση και το άρωμα, και αν η ανάγκη σας χτυπήσει την πόρτα, τελειώστε τον καφέ σας γρήγορα και συνεχίστε τις δουλειές σας.

Μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο

Αν το αυτοκίνητό σας μυρίζει σαν τασάκι, καθαρίστε το και τοποθετήστε ένα διακριτικό αποσμητικό. Βάλτε μουσική στο αυτοκίνητο και τραγουδήστε. Μπορείτε να έχετε πρόχειρο ένα από σνακ για να απασχοληθείτε, όπως μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Βρείτε άλλους τρόπους να διαχειρίζεστε το στρες

Όταν τα πράγματα φαίνονται να δυσκολεύουν, πρέπει να θυμάστε πως το κάπνισμα δεν πρόκειται να βοηθήσει—είναι όλα στο μυαλό σας. Προσπαθήστε να βρείτε νέους τρόπους να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος και πίεση. Για άλλη μια φορά, οι ασκήσεις αναπνοής μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Αποφύγετε τις παλιές συνήθειες

Αν συνηθίζατε στο διάλειμμά σας από τη δουλειά να βγαίνετε έξω για ένα τσιγάρο, μην το κάνετε. Προσπαθήστε να αλλάξετε τις συνήθειες που είχατε συνδυάσει με το κάπνισμα.

Ζητήστε στήριξη

Αν σας φαίνεται πραγματικά δύσκολο να μην ενδώσετε στην ανάγκη, μιλήστε με κάποιον φίλο σας, που θα σας πει ότι νιώθει περήφανος για την προσπάθειά σας. Επιπλέον, υπάρχουν οργανισμοί και ομάδες υποστήριξης για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Βουρτσίστε τα δόντια σας

Μετά το φαγητό, το τσιγάρο αποτελεί φυσική συνέχεια για πολλούς καπνιστές. Καταπολεμήστε αυτή την κακή συνήθεια βουρτσίζοντας τα δόντια σας μετά το γεύμα σας. Η καθαρή, φρέσκια αναπνοή είναι αρκετά καλό κίνητρο για να μην βάλετε το τσιγάρο στο στόμα σας.

Σκεφτείτε την εναλλακτική λύση

Είναι πολύ λιγότερο βλαβερό να λαμβάνετε νικοτίνη από ειδικά αυτοκόλλητα, τσίχλες ή σπρέι, καθώς ο καπνός περιέχει πολλές βλαβερές χημικές ουσίες. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν αργά και σταθερά να καταπολεμήσετε τον εθισμό σας.

Προσέξτε το αλκοόλ

Σχεδόν όλοι οι καπνιστές (αν όχι όλοι) συνδυάζουν το αλκοόλ με τσιγάρο. Προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ για λίγο καιρό και επιλέξτε ένα μη αλκοολούχο ποτό. Τις περισσότερες φορές, η ανάγκη για τσιγάρο περνάει έπειτα από λίγα λεπτά.

Μπορείτε να τα καταφέρετε!

Πηγή: iatronet.gr

Προηγούμενο Εργασίες συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δήμων Λαγκαδά, Θέρμης και Βόλβης
Επόμενο Συνταγή της Ημέρας: Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή (χωρίς φύλλο)