Απόκριες 2020: Πότε ανοίγει το Τριώδιο – Πότε πέφτουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα


Δείτε όλες τις ημερομηνίες

Σε ρυθμό προετοιμασίας για τις Απόκριες έχουν μπει οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας με πρώτη την Πάτρα, που φιλοξενεί και το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας και δημοσιοποίησε πρόσφατα την φετινή αφίσα της γιορτής. Ωστόσο πριν μπούμε στη διαδικασία της προετοιμασίας ας δούμε πότε ανοίγει φέτος το Τριώδιο που ως γνωστόν είναι κινητή περίοδος, πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη και πότε είναι Καθαρά Δευτέρα,  που είναι και αργία, και ας θυμηθούμε τι γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες.

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, οπότε και αρχίζει η Σαρακοστή και η προετοιμασία για την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου κι ολοκληρώνεται την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Το Τριώδιο φέτος ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου. Η  Τσικνοπέμπτη, που πάντα πέφτει τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, είναι στις 20 Φεβρουαρίου. Η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 2 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την Κυριακή της Αποκριάς, που κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία όπως υποδηλώνει και η λέξη που περιέχει τον όρο τσίκνα, καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Λαμβάνει μέρος πάντα τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή, την Πέμπτη, λόγω του ότι Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας.

Οι Απόκριες

Η λέξη Απόκριες προέρχεται από το Βυζαντινό «Απόκρεω» και συνεπάγεται την αποχή από το κρέας. Στην Ρώμη χρησιμοποιούσαν την λέξη «carnevale» που σημαίνει «αντίο κρέας». Πρόκειται για αποχή τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

Οι ρίζες των εορτασμών αυτών βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα και την Διονυσιακή λατρεία. Οι αρχαίοι Ελληνες τιμούσαν τον θεό της γονιμότητας, τον Διόνυσο με μεγάλες γιορτές και παρέλαση άρματος, που ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες ερμηνεύοντας σατυρικά τραγούδια.

Η Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή αν προτιμάτε την αγνότητα, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα.

Προηγούμενο Τα δέκα πρατήρια με τη φθηνότερη βενζίνη στη Θεσσαλονίκη-Ένα στη Γερακαρού
Επόμενο Κάλεσμα της Δόξας Γερακαρούς προς τους κατοίκους Γερακαρούς