Ντιμιτρόφ: «Ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες»


Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι «αφοσιωμένες» στην εξεύρεση λύσης – Η Ελλάδα θέλει «να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας» είπε ο Ντιμιτρόφ – Τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου

Το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρό και πρόσθεσε: «Ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Βάσκο Ναουμόφσκι, εκπροσώπου των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος. Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αποστασιοποιήθηκε πλήρως από όσα είπε ο Βάσκο Ναουμόφσκι και εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Σκοπιανού διαπραγματευτή (σσ. ο κ. Ναουμόφσκι είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι και σήμερα απηχεί τις απόψεις του προέδρου της ΠΓΔΜ έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Πάντως, ο Νίκολα Νιτμιτρόφ, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο άφησε ανοικτό το σενάριο της πιθανής αλλαγής του διαπραγματευτή της FYROM στις συνομιλίες που γίνονται υπό τη σκέπη του ΟΗΕ. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ντιμιτρόφ: Οι δύο κυβερνήσεις είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Ντιμιτρόφ: Η Ελλάδα θέλει διαχωρισμό μεταξύ της ελληνικής και της «δικής μας» Μακεδονίας

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προανήγγειλε ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Protothema

The post Ντιμιτρόφ: «Ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες» appeared first on DeltaNews.eu.

Προηγούμενο Σε κλίμα κινητοποιήσεων το Αγροτικό Συντονιστικό Ελλάδος
Επόμενο 20 Ιανουαρίου: Γιορτάζει ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας