Δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία τα γυαλιά οράσεως για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Τέλος στις πληρωμές και στην αναμονή των ασφαλισμένων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη γυαλιών οράσεων, βάζει η νέα διαδικασία κάλυψης των συγκεκριμένων δαπανών. Η διοίκηση του Οργανισμού ανάρτησε πρόσκληση για σύμβαση με τους οπτικούς, οι οποίοι αποδέχονται τον νέο τρόπο χορήγησης ειδών οράσεων στους ασθενείς.

 

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι έπαιρναν παραπεμπτικό από τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, το πήγαιναν στον οπτικό και πλήρωναν το κόστος των γυαλιών.

Με την απόδειξη, πήγαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τούς επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Η υπογραφή σύμβασης ΕΟΠΥΥ – οπτικών αλλάζει τη διαδικασία, η οποία στο εξής θα έχει ως εξής:

Ο ασφαλισμένος να επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, ο οποίος θα τού χορηγεί τη “συνταγή” για τα γυαλιά.
Θα επικοινωνεί με τηλεφωνική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μάθει ποιός οπτικός είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό στην περιοχή του. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια, θα επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οπτικό, ο οποίος θα εκτελεί τη “συνταγή”, χωρίς να ζητεί χρήματα από τον ασφαλισμένο.

Τα πλεονεκτίματα για τους ασφαλισμένους

Η νέα αυτή διαδικασία παρέχει στους ασφαλισμένους τρία σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το πρώτο είναι πως δεν θα πληρώνουν τα 100 ευρώ που προκατέβαλαν μέχρι σήμερα στον οπτικό, περιμένοντας επί μήνες την καταβολή του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

Το δεύτερο είναι πως οι δικαιούχοι θα γνωρίζουν άμεσα (με τη χορήγηση της συνταγής) εάν είναι δικαιούχοι της παροχής. Στην περίπτωση που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος, το ηλεκτρονικό σύστημα του οφθαλμίατρου θα βγάζει την ένδειξη “χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης” ή “αποζημίωση με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου”).

Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι πως δεν θα χρειάζεται να περιμένουν έως και ένα έτος μέχρι να πάρουν από τον Οργανισμό τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εκκρεμούν σήμερα 95.000 αιτήματα από ασφαλισμένους για καταβολή ποσών από είδη όρασης.

Το 95% των αιτημάτων αυτών αφορούν την Αττική, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 20 μέρες στην περιφέρεια έως δώδεκα μήνες στην Αττική…

Κόστος κάλυψης
Το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ (47 εκατομμύρια το 2017). Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).

Η συντριπτική πλειονότητα των παραστατικών που έφταναν μέχρι σήμερα για εξόφληση στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονταν στα 100 ευρώ ανά παραστατικό, όσα δηλαδή καλύπτει ο Οργανισμός.

Με τη νέα διαδικασία, αυτό θα αλλάξει, καθώς θα πρέπει να δικαιολογείται το ποσό ανά χορηγούμενο είδος και θα ελέγχεται ηλεκτρονικά.

The post Δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία τα γυαλιά οράσεως για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ appeared first on DeltaNews.eu.

Προηγούμενο Χωρίς πανικό -Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού: Στο σπίτι, σε ψηλό κτίριο, στο δρόμο
Επόμενο 17 Ιανουαρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας