Τι συμβαίνει μόλις διακόψουμε το κάπνισμα;


Οι υπέροχες αλλαγές που θα δούμε στον οργανισμό μας μόλις σταματήσουμε το τσιγάρο.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα βλάπτει και οτι η διακοπή του έχει θετική επίδραση στον οργανισμό μας. Τα παρακάτω θα παρατηρήσουμε μόλις το κόψουμε.

Καλύτερη αρτηριακή πίεση και παλμοί καρδιάς

Μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά από το τελευταίο μας τσιγάρο, η πίεσή μας και οι παλμοί της καρδιάς επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η θερμοκρασία στα χέρια και στα πόδια επιστρέφει και αυτή στα φυσιολογικά.

Η ποιότητα του αίματος βελτιώνεται

Όταν ο καπνός καίγεται και εισπνέεται, ένα από τα χιλιάδες χημικά στοιχεία που καταναλώνουμε είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα απορροφάται πολύ γρήγορα από το αίμα, δημιουργώντας προβλήματα. Μετά το τελευταίο μας τσιγάρο, το αίμα μας επιστρέφει στο φυσιολογικό μέσα σε 12 ώρες.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων

Μέσα σε δύο εβδομάδες με τρεις μήνες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σημαντικά, και η λειτουργία των πνευμόνων γίνεται καλύτερη. Όταν δεν καπνίζουμε, το αναπνευστικό μας σύστημα καθαρίζεται μόνο του—δημιουργούνται βλέννες, οι οποίες παγιδεύουν σκόνη και μικροοργανισμούς, και μετά αποβάλλονται. Όταν καπνίζουμε, αυτή η διαδικασία γίνεται αδύναμη, και το αναπνευστικό μας σύστημα παραμένει βρώμικο, προκαλώντας εκείνο τον γνωστό βήχα των καπνιστών. Μέσα στους πρώτους εννιά μήνες χωρίς τσιγάρο, αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας

Μετά από έναν χρόνο χωρίς τσιγάρο, ο κίνδυνος να πάσχετε από στεφανιαία νόσο πέφτει κατά 50%. Και, προφανώς, όσο εξακολουθείτε να μην καπνίζετε, αυτός ο κίνδυνος θα ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Για την ακρίβεια, δεκαπέντε χρόνια χωρίς κάπνισμα θέτουν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης νόσου στα ίδια επίπεδα με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Ελαττώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Πέντε χρόνια χωρίς τσιγάρο ισοδυναμούν με ίδιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Καλύτερα να μην αναφέρουμε πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές…

Ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου

Αν κλείσετε δέκα χρόνια χωρίς να καπνίζετε, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με έναν καπνιστή. Επίσης, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της κύστης, των νεφρών αλλά και του παγκρέατος.

Πηγή: iatronet.gr

Προηγούμενο Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δ. Λαγκαδά
Επόμενο Συνταγή της Ημέρας: Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας