Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της μητέρας του Μητροπολίτη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)


Την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται από την Εκκλησία μας, η Ιερά Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, επισκόπου Αυλώνος της μητρός αυτού Ανθίας, τελέσθηκε εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και εν συνέχεια το τεσσαρακονθήμερο Ιερό Μνημόσυνο της αοιδίμου Ευαγγελίας Χρ. Τασσιά, μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ.κ. Δημήτριος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, ο και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.

Τους Αρχιερείς πλαισίωναν Ιερείς της καθ´ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ως και Κληρικοί από άλλες Μητροπόλεις, με επικεφαλής, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πλάτωνα Κρικρή, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, κ. Συμεών Πασχαλίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως καθώς επίσης και οι κατά σάρκα συγγενείς της μεταστάσης.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή καθώς επίσης και στην επερχόμενη εορτή των Αγίων Χριστουγέννων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η συνάντηση με τον Σωτήρα του κόσμου. Σ’ αυτή την συνάντηση υπάρχουν κάποια εμπόδια, της εγωπάθειας και της αμαρτίας. Αν ο άνθρωπος θελήσει να εορτάσει τα Χριστούγεννα, ως συνάντηση με τον νεογέννητο Χριστό, χρειάζεται να καθαρίσει την καρδιά του διά της Μετάνοιας και με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να έχει μία Ουράνια πανήγυρη μέσα στην ψυχή του. Αυτή την Ουράνια Πανήγυρη είθε να απολαμβάνει και η ευσεβεστάτη μητέρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, μακαριστή Ευαγγελία, της οποίας ήρθαμε όλοι εδώ για να τελέσουμε το Ιερό Μνημόσυνο και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής της».

Προ της Απολύσεως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Πλάτων Κρικής, μετέφερε τις αδελφικές ευχές και τις συλλυπητηρίους προσρήσεις, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ενώ αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το ενάρετο του βίου της εκλιπούσης, σημείωσε την βαθιά της Πίστη που κληρονόμησε από τους προγόνους της, ως πρόσφυγας των αλησμόνητων πατρίδων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι, την διέκρινε μία ευσέβεια ρωμέικη και ισχυρή και όχι επίπλαστη και επιφανειακή, που δύσκολα δυστυχώς ανιχνεύουμε σήμερα στον κόσμο.

Αγαπούσε την Εκκλησία και ζούσε τη λειτουργική και λατρευτική ζωή της, ήταν συνεχώς προσευχόμενη προς τον Κύριο και αυτά τα βιώματα της Παραδόσεως τα μετέδιδε συνεχώς μέσα στην οικογένεια της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, από την πλευρά του ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους Πρεσβυτέρους, τους Άρχοντες του τόπου, καθώς επίσης και το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους ευσεβείς πιστούς που προσέτρεξαν να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής της μητρός του, συμμετέχοντας στο πένθος του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους την διακόνησαν κατά την πολύχρονη δοκιμασία της, με πρώτη την κατά σάρκα αδελφή του Μαρία, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Τρισάγιον Θεό, που επί τόσα έτη του χάρισε την μητέρα του, η οποία μέσα από την ταπείνωση και την θυσιαστική αγάπη που έδειχνε για την οικογένεια της, του προσέφερε τόσα πολλά εφόδια για την πορεία του βίου του.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες της μητρόπολης

Προηγούμενο Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του 3ου Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά
Επόμενο 12.000 ευρώ στο Δήμο Λαγκαδά για καταφύγια αδέσποτων ζώων