Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη… περιόδευσε στο Λαγκαδά

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο προβλήθηκε στη Μητρόπολη

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο προβλήθηκε στη Μητρόπολη

Στο Λαγκαδά… περιόδευσε «Η Μπάντα», το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη, το οποίο προβλήθηκε παρουσία του δημιουργού του στη Μητρόπολη Λαγκαδά, σε εκδήλωση που οργάνωσε το δημοτικό συμβούλιο Νέων Λαγκαδά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, με αφηγήσεις προσώπων και αναπαραστάσεις που αφορούν στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, του μοναδικού που επέζησε από την μπάντα της Κερασούντας, την οποία εξανάγκαζε ο Τοπάλ Οσμάν να παίζει εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ενώ τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας στο τέλος σφαγιάστηκαν, ο Γιάννης Παπαδόπουλος επέζησε και έγραψε ένα βιβλίο για τις βαρβαρότητες που όλοι έζησαν. Το βιβλίο αυτό, δραματοποίησε ο δημοσιογράφος κ. Ασλανίδης, προσθέτοντας αφηγήσεις και ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν τη Γενοκτονία.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο κ. Ασλανίδης, παρουσίασε το βιβλίο του «Μάρτυρες 100 χρόνια μετά», που περιέχει συνεντεύξεις από επιζήσαντες  της Γενοκτονίας και συνάμα περιγράφει την τραγικότητα του ποντιακού Ελληνισμού.

Τόσο το ντοκιμαντέρ, όσο και το βιβλίο ξύπνησαν αναμνήσεις σε πολλούς, δίδαξαν την ιστορία στους νεότερους του Δήμου μας και ενίσχυσαν τα δεσμά με τις ιδιαίτερες πατρίδες των ποντίων. Ο κ. Ασλανίδης, στον λόγο του αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της λήθης, τονίζοντας πως το μόνο που δεν αξίζει σε όσους σφαγιάστηκαν απ’ τους Νεότουρκους στον Πόντο, είναι να τους ξεχνούμε!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Καραγιάννης Ιωάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολίτης Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Λαγκαδά Κομμάτας Αστέριος, ο πρόεδρος ΔΣ Λαγκαδά Κουτλιάνος Νικόλαος, οι υποψήφιες δήμαρχοι Ανδρεάδου Ελπινίκη και Ταυρίδου Μαρκέλλα, ο πρόεδρος ΤΚ Λαγκαδά Βαρβαλιός Βασίλειος, ο πρόεδρος Τ.Κ Χρυσαυγής Σκορδάς Μιχάλης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ Καραγιαννίδης Ιωάννης, η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Χρυσανθοπούλου Πελαγία και ο Διευθυντής του γραφείου πολιτισμού της Ι.Μ. Λαγκαδά Τσομπάνης Τρύφων.

Πηγή: makthes.gr

Προηγούμενο Η Ιστορία του Απριλίου
Επόμενο Τουρισμός: Πάρος και Μήλος στην κορυφή, αυξάνονται οι Γερμανοί τουρίστες

MENU

Back