Επειδή όλοι κλαίγονται ότι «στα ταμεία του Δήμου δεν υπάρχει σάλιο» και μόνο «καμένη γή», θα πω το σλόγκαν που λοιδορήθηκε και έγινε ανέκδοτο : Λεφτά υπάρχουν!!! Αρκεί κάποιος να τα αναζητήσει σοβαρά και από κει που πρέπει!!! Ακούστε λοιπόν μια ιστορία.
Εδώ και 42 χρόνια κατατέθηκε διαθήκη της Χρυσής Παππά, που δημοσιεύτηκε στις 9/3/1988 μετά τον θάνατό της ( 27/2/1988). Η αείμνηστη Χρυσή Παππά, αφήνει στο χωριό της, την Κοινότητα Ασκού,(του τότε Δήμου Σωχού και νυν Δήμου Λαγκαδά), μια σεβαστή περιουσία. Η διαθέτης απεβίωσε το 1988 και έκτοτε για λόγους ανεξήγητους ,η υπόθεση (32 χρόνια μετά) ακόμα εκκρεμεί με ενστάσεις και δικαστήρια που δεν γίνονται, χωρίς παράλληλα να ασκούνται προφανώς τα δικαιώματα που προκύπτουν για τον Ασκό, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ακινήτων και αξιοποίηση της περιουσίας, καθώς και εκτέλεση της επιθυμίας της διαθέτιδος, σύμφωνα με την άποψη της Διεύθυνσης Κοινωφελών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Να υπογραμμιστεί ακόμη ότι 10 μέρες προ της εκδημίας της γηραιάς διαθέτιδος εμφανίστηκε και δεύτερη διαθήκη που αλλάζει την δωρεά προς την Κοινότητα Ασκού, τόπο καταγωγής της θανούσης, και αλλάζει τα κληρονομικά δικαιώματα, αφήνει δηλαδή στην Κοινότητα μόνο το σπίτι της θανούσης με την βιβλιοθήκη και την πινακοθήκη έργων τέχνης και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία σε μια ανεψιά της θανούσης, τα οποία είναι: α) ένα διαμέρισμα στην οδό Βουλής στην Αθήνα, β) μία οικία με οικόπεδο στην Νίκαια του Πειραιά, γ) 2 συνεχόμενα οικόπεδα στην Κηφισιά Αττικής, δ) όλα τα μετρητά που βρίσκονταν κατά τον χρόνο του θανάτου της στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος στο κατάστημα του Λονδίνου –Μ.Βρετανίας (υπολογίζονται σε κάποια εκατομμύρια).
Όλα αυτά με την πρώτη διαθήκη τα δώριζε στον Ασκό.
Τα χρήματα αυτά επιθυμούσε με τη διαθήκη της να διατεθούν για δημιουργία Γεωργικής Σχολής και Σχολής Καλών τεχνών στον Ασκό ή στον Σωχό ή όπου έκρινε ο Δήμος. Οι νέοι όμως υποτιθέμενοι κληρονόμοι, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, ξεκίνησαν έναν δικαστικό αγώνα για την αναγνώριση της δεύτερης διαθήκης. Έκτοτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας , που θεωρεί τον Ασκό του Δήμου Λαγκαδά πραγματικό κληρονόμο, διαπιστώνει ότι ο Δήμος που κληρονομεί με την πρώτη διαθήκη την Χ.Παππά, δεν αξιοποιεί την περιουσία και σε κάποια φάση εισπράττει πολύ χαμηλά μηνιαία έσοδα και ποτέ δεν απεστάλησαν σαφή οικονομικά στοιχεία και ακόμα δεν καταβάλλει τους νόμιμους φόρους στο κράτος. Οι τρεις δικηγόροι που εκπροσώπησαν τον Δήμο κατά καιρούς εισηγήθηκαν την καταχώρηση της κληρονομιάς στο Υποθηκοφυλακείο, άσχετα από την όποια έκβαση της δικαστικής υπόθεσης στον Άρειο Πάγο. Κανένας τελικά δεν ξέρει τι έγινε ως σήμερα 32 χρόνια μετά, και μάλιστα πρόσφατα αναρτήθηκαν από τον Δήμο μας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πληρωμές ΔΕΗ και διάφορα τέλη για το διαμέρισμα της οδού Βουλής. Παραδόξως τα διάφορα νομιμοποιητικά έγγραφα της Διαθήκης συχνά κάνουν φτερά, όπως δέχεται ο τελευταίος δικηγόρος κ.Κίκης, με αποτέλεσμα ο δικηγόρος να χρειάζεται κάθε φορά να οργανώνει ξανά τον φάκελο. Η διοίκηση Αναστασιάδη έκανε εργασίες ανακατασκευής στο διαμέρισμα και όρισε δικηγόρο χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η διοίκηση Καραγιάννη όρισε άλλον δικηγόρο, αλλά εδώ και 5 χρόνια δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα!!!
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι νέα Διοίκηση του Δήμου μας θα αντιληφθεί το ζήτημα και την αξία του για τον Δήμο και τον Ασκό και θα πράξει αυτά που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Ο Δήμος μας διαθέτει ήδη δύο νομικούς συμβούλους που μπορούν ανέξοδα να τρέξουν την υπόθεση.
Παρακαλούμε λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια της ανεξήγητης αργοπορίας εκτέλεσης της διαθήκης και να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από την ζημία που υπέστη το Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών-υπηρεσία κληροδοτημάτων) και ο Δήμος Λαγκαδά από την μη αποδοχή της κληρονομιάς.
Το θέμα ετέθη και προ τριετίας στο Δημοτικό Συμβούλιο από την κα. Ταυρίδου αλλά η απάντηση ήταν… σιωπή!!!
Θα μπορούσε δηλαδή εδώ και χρόνια ο Ασκός να έχει Γεωργική Σχολή και Σχολή Καλών τεχνών, καθώς και βιβλιοθήκη ακόμα και πινακοθήκη έργων τέχνης!!!
Αναμφίβολα ο Δήμος μας έχει βραβείο αργοπορίας σε θέματα πολιτισμού και ανάπτυξης, (βλέπε Μπίλλειο, Λουτρά, πολιτιστικά κέντρα και τόσα άλλα)!!!
Ιδού λοιπόν στάδιο δόξης λαμπρό για τη νέα Διοίκηση του Δήμου μας.
Τρύφων Τσομπάνης