Το έθιμο “Κόλντι Μπάμπω” στο Περιβολάκι


Για μια ακόμη χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο των Χριστουγέννων

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, στις 13:00, στην πλατεία του Περιβολακίου θα αναβιώσει το έθιμο Κόλντι Μπάμπω. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιβολακίου και τελεί υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΛ. Θα συμμετέχουν ο Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Τι είναι το έθιμο Κόλντι Μπάμπω

Το «Κόλντι Μπάμπω» είναι ένα ιδιαίτερα προσφιλές έθιμο στην ευρύτερη  περιοχή  της Μακεδονίας.

Η ονομασία του σημαίνει «σφάζουν, γιαγιά!» και σύμφωνα με αυτό οι κάτοικοι άναβαν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου φωτιές (Τζαμάλα) και φώναζαν «Κόλντι Μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν, γιαγιά!» για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή του Ηρώδη και να προστατευτούν.

Το “Κόλντι Μπάμπω” φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη. Τα κάλαντα  ψάλλονταν άλλοτε από παιδιά, άλλοτε από νέους τις πρώτες μικρές ώρες της παραμονής ενώ δέχονταν για κέρασμα γλυκίσματα, καρύδια, κάστανα και κρασί. Δεν είναι, όμως, μόνο οι χορωδίες που διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο αλλά και το περιεχόμενο του τραγουδιού.

Προηγούμενο Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr για αιτήσεις
Επόμενο Ο Θάνος Σταυρίδης και οι Drom στο Λαγκαδά για μία μοναδική συναυλία