Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου τα χειμερινά Αναστενάρια στο Λαγκαδά


Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, ο σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά αναβιώνει τα χειμωνιάτικα Αναστενάρια.

Παρότι στο ευρύ κοινό είναι γνωστή μόνο η περίοδος της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Λαγκαδά αναστενάρια πραγματοποιούνται άλλες δύο φορές: και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ευθυμίου (20 Ιανουαρίου) και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου).

Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και συγκεκριμένα από το χωριό Κωστί, όταν οι κάτοικοι αψηφώντας τον κίνδυνο μπήκαν στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης να σώσουν τις ιερές εικόνες και βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες.

Ο Σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» πραγματοποιεί Αναστενάρια τρεις φορές το χρόνο: στις 20 Ιανουαρίου, στις 21 – 23 Μαΐου προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 27 Ιουλίου, στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος.

Τα Αναστενάρια Λαγκαδά θα πραγματοποιηθούν από τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» στο κονάκι του συλλόγου που βρίσκεται στην οδό Σαρρή 13, στον οικισμό Παπακυριαζή (δίπλα στον ιερό ναό Αγ. Παντελεήμονος). Στην πυροβασία συμμετέχει όλη η οικογένεια Γκαϊτατζή, που πραγματοποιεί το έθιμο από γενιά σε γενιά και τηρείται με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση. Θα συνοδεύσει με θρακιώτικους χορούς και τραγούδια το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Λαγκαδά, της ΔΗΚΕ Λαγκαδά και υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ).

Η μεγαλύτερη εκδήλωση των Αναστενάρηδων του Λαγκαδά πραγματοποιείται στις 21-23 Μαΐου, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό που έρχονται να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν το έθιμο και την ιστορία του.

Προηγούμενο Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ
Επόμενο Οι θαλασσιές οι χάντρες από την θεατρική ομάδα Γερακαρούς