Στα 384 ορίζεται η κατώτατη σύνταξη χηρείας


Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας;

Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ στις συντάξεις χηρείας και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών ή η θανούσα είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης, φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων».

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε δεύτερη τροπολογία για την απονομή προσωρινών συντάξεων. Αυτή προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης.

Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
  • Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
  • Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Προσωρινή σύνταξη στο 80%

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85).
Το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε έως τώρα ώστε να μην απέχει πολύ από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

 

Πηγή: voria.gr

 

The post Στα 384 ορίζεται η κατώτατη σύνταξη χηρείας appeared first on DeltaNews.eu.

Προηγούμενο Ο.Α.Ε.Δ : Τρία προγράμματα που αφορούν 67.685 θέσεις εργασίας
Επόμενο “Fake News” η λέξη του 2017