Ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Λαγκαδά


Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά με αφορμή τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Η ανακοίνωση του συλλόγου κοινοποιήθηκε προς τους υπουργούς: οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση καθώς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση τους αυτοί οι επαγγελματίες του δήμου Λαγκαδά, ζητούν την ένταξη επιπλέον επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

 

ΠΡΟΣ :
1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
2. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
3. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αξιότιμοι Κύριοι,
Λαμβάνοντας υπόψη τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του ίου COVID-19 στην Ελληνική αγορά, και έχοντας γίνει αποδέκτες των προβλημάτων που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις από τα μέτρα αναστολής της λειτουργίας τους, αλλά και εκείνων που παραμένουν ανοικτές παρά την τεράστια μείωση του τζίρου τους. Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να σας αναφέρουμε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη, η ένταξη και άλλων επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα και έμμεσα στα μέτρα στήριξης αυτών.

1) Τα μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, ψιλικατζίδικα, καταστήματα καπνικών ειδών και συνοικιακά σουπερ μάρκετ δέχονται τεράστιες οικονομικές πιέσεις και αυτό διότι οι καταναλωτές στην προσπάθεια τους να βγουν από το σπίτι τους μόνο μία φορά την ήμέρα (με βάση τις οδηγίες του υπουργείου) απευθύνονται στην πλειονότητα τους σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, οι οποίες πωλούν πλέον τα πάντα, ακόμα και καπνικά είδη. Επίσης, αυτός ο κλάδος που εντάσσεται στην κατηγορία επιχειρήσεων της μικρής λιανικής ,έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα και στην τροφοδοσία, διότι δίνεται προτεραιότητα σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.
Όπως αντιλαμβάνεστε τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια την τεράστια πτώση του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα μόλις βγούμε από την πανδημία του κορωνοϊού, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου να βρεθούν υπερχρεωμένες και άλλες να οδηγηθούν σε οριστική διακοπή της λειτουργίας τους.
Ως εκ τούτου ζητούμε την ΑΜΕΣΗ ένταξη των αντίστοιχων ΚΑΔ στα μέτρα ανακούφισης.

2) Επιπλλέον, οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω απο πέντε εργαζομένους αποκλείονται από τη δέσμη των μέτρων υποστήριξης. Μία επιχείρηση στο χώρο της εστίασης, ένα μικρό καφέ για παράδειγμα, για να μπορέσει να καλύψει μία ημέρα λειτουργίας, χρειάζεται τουλάχιστον τρία άτομα στην πρωινή και τρία άτομα στη βραδυνή βάρδια. Αυτή η επιχειρηση όμως, η οποία θέλει να είναι 100% νόμιμη, πληρώνει για έξι άτομα ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνει για έξι άτομα μισθούς και δώρα, πληρώνει όλα τα λειτουργικά κόστη με αποτέλεσμα τα χρήματα που μένουν στον επιχειρηματία να μην είναι κανένα μεγάλο ποσό, αλλά ένας μισθός. Με αυτό το μισθό , πρέπει να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες που “ τρέχουν” σε μία κλειστή επιχείρηση.
Ζητούμε λοιπόν τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις αυτού του είδους να μην σχετίζονται με τον αριθμό των εργαζομένων αλλά με την κερδοφορία της επιχείρησης και τα πάγια της. Δεν μπορούν τα κριτήρια αξιολόγησης να έιναι ίδια για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Είναι επιβεβλημένο το ποσό αυτό να δωθεί, ανεξαρτήτως εργαζομένων ,σε επιχειρήσεις που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Με εκτίμηση,
Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Προηγούμενο 46 θέσεις εργασίας στο ΕΚΑΒ - Δείτε όλη τη προκήρυξη του ΑΣΕΠ
Επόμενο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Απαγορεύεται η διανομή του Αγίου Φωτός από σπίτι σε σπίτι