Συμφωνία για απαγόρευση καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στο Δήμο Δέλτα


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 24 Οκτωβρίου

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αποτροπή καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στην περιοχή του Δήμου Δέλτα, πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δέλτα Ευθυμίου Φωτόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας και Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, οι Αντιδήμαρχοι Χαλάστρας Δ. Καμανάς και Αξιού Π. Σάκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας Φ. Γουρουνίδης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Χαλάστρας Απ. Κανάκας και Ανατολικού Σπ. Καρκαμάνης, η εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευτυχία Καρνούτσου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού ΒΙΠΕΘ Σίνδου κ. Στεργιούλας, ο εκπρόσωπος του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Δ. Μπάκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος Β. Κανάκας, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των ΤΟΕΒ, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ καθώς και δεκάδες αγρότες.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκομένους για το «καταπληκτικό αποτέλεσμα» της περσινής χρονιάς και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία με τον ίδιο τρόπο. Ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κατέθεσε 3 προτάσεις που έγιναν ομόθυμα δεκτές:

Α) Να μη γίνει καμία καύση απολύτως έως τις 20 Ιανουαρίου 2018. 

Β) Κάθε συνεταιρισμός και κάθε ΤΟΕΒ να προβεί σε άμεσο προγραμματισμό διαχείρισης των γεωργικών υπολειμμάτων

Γ) Να συγκληθεί σύσκεψη των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών περί τα μέσα Δεκεμβρίου ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση

Τόσο οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ επισήμαναν το εξαιρετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς και υπενθύμισαν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις ποινές που ισχύουν σε περίπτωση παράβασης, δηλαδή στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που συνεπάγεται η καύση των γεωργικών υπολειμμάτων παράνομης. Ο κ. Στεργιούλας τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια, ενώ γνωστοποίησε ότι για το θέμα ενδιαφέρθηκε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Ο εκπρόσωπος του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής επισήμανε τις βαρύτατες συνέπειες που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Η εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι η βούληση του Οργανισμού δεν είναι να επιβάλει ποινές και ζήτησε να υπάρχει προσαρμογή σε μια διαφορετική και σύγχρονη διαχείριση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ανταλλάγησαν απόψεις μεταξύ των εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ΤΟΕΒ, από τις οποίες προέκυψε κοινή βούληση για να μη γίνει καμία καύση και τέθηκαν επιμέρους ζητήματα.

 

The post Συμφωνία για απαγόρευση καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στο Δήμο Δέλτα appeared first on DeltaNews.eu.

Προηγούμενο 26 Οκτωβρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος
Επόμενο Πραγματοποίηση ψεκασμών στη Δυτική Θεσσαλονίκη