LagadasNews

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται και τι να προσέξετε

Πάνω από 300 πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Βασικός παράγοντας ανησυχίας για το νέο κορονοϊό, θεωρείται η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει και η ταχύτητα εξάπλωσης και διασποράς σε όλες τις ηπείρους. Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές (σαρκοφάγο ζώο της Ασίας που μοιάζει με νυφίτσα) στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους.

Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Πώς να προστατευτείτε

Τονίζεται ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019–nCoV.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Σε περίπτωση που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει να προσέχει να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στο ΕΟΔΥ όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναϊό συστήνονται τα παρακάτω:

• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

• εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

• εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

• άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

• άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Exit mobile version