LagadasNews

Καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί που έκαναν το άσπρο-μαύρο

Τέσσερις ένοχοι και πέντε αθώοι για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας και ψευδών καταθέσεων

 

Ποινή φυλάκισης 38 μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε έναν αξιωματικό της ΕΛΑΣ ο οποίος ως αναπληρωτής διοικητής αστυνομικού τμήματος διέπραξε κατάχρηση εξουσίας, κάνοντας τα «στραβά μάτια» σε παρανομίες πολίτη ενώ, στη συνέχεια, επιχείρησε να καταστήσει κατηγορούμενο έναν υφιστάμενο του αστυνομικό ο οποίος βεβαίωσε τις παραβάσεις. Το δικαστήριο αποφάσισε την εξαγορά της ποινή προς 5 ευρώ/ μέρα και δέχτηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση του.

Επίσης καταδικάστηκαν άλλος ένας αστυνομικός που εκτελούσε χρέη γραμματέα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα και δύο ιδιώτες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση , με ποινές φυλάκισης από 12 μήνες έως 21 μήνες, με τριετή αναστολή. Άλλοι 5 αστυνομικοί αθωώθηκαν καθώς δεν προέκυψε ότι είχαν δόλο.

Στον εδώλιο του ΜΟΔ κάθισαν συνολικά 9 άτομα που δικάστηκαν για κατάχρηση εξουσία με τις ειδικότερες μορφές της έκθεσης αθώου σε δίωξη και της πρόκλησης απαλλαγής υπαιτίου από τιμωρία, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή αναφορά στην αρχή, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα, ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, κατά περίπτωση.

«Τον έβαλε (τον καταστηματάρχη) να καταθέσει ψευδώς εις βάρος μου, του υπαγόρευε τι να πει και ήταν όλα ψευδή. Οι άλλοι συνάδελφοι υπέγραψαν την κατάθεση, ότι εγώ μπήκα στο σπίτι του και έκανα κατάσχεση στο όπλο. Αυτό που πέρασα ψυχολογικά όλα αυτά τα χρόνια δεν περιγράφεται Θα μπορούσα να φύγω από το Σώμα με 9 καταθέσεις … Κανείς δεν μου ζήτησε συγγνώμη ποτέ. Ευτυχώς μίλησα με τον εισαγγελέα και μου έδωσε οδηγίες. Βοήθησαν και οι συνάδελφοι από το Εσωτερικών Υποθέσεων και δεν πήγα εγώ κατηγορούμενος» κατέθεσε ο αστυνομικός παθών.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αξιωματικός που εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διοικητή ανέφερε ότι δεν είχε κανένα λόγο να συμπεριλάβει το όπλο. Δεν γνώριζα τον καταστηματάρχη –ιδιοκτήτη του όπλου. Στο Λαγκαδά δεν είχα ούτε παρέες , ούτε φιλίες για να διευκολύνω κάποιον. Δεν γνώριζα για το όπλο , το είδα πρώτη φορά όταν έγινε η σύλληψη του ιδιοκτήτη. Σε καμιά περίπτωση δεν τους υπέδειξα τι να γράψουν».

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι στις 7 Ιουλίου 2013, ο πρώτος κατηγορούμενος- ανθυπαστυνόμος ενώ ήταν αναπληρωτής διοικητής στο ΑΤ Λαγκαδά ενημερώθηκε από υφιστάμενο του υπαρχιφύλακα ο οποίος εκείνη την ημέρα ήταν αξιωματικός υπηρεσίας ότι τελούνταν αξιόποινες πράξεις υγειονομικού και αγορανομικού χαρακτήρα, στο Δρυμό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος είχε διαπιστώσει τη λειτουργία καταστήματος το οποίο εμπορευόταν μελισσοκομικά μηχανήματα καθώς και μέλι αλλά στερούνταν νόμιμη άδεια λειτουργίας, πιστοποίηση και έλεγχο των πωλούμενων προϊόντων καθώς και ταμειακή μηχανή.

Ο διοικητής φέρεται ότι του έδωσε εντολή να αποχωρήσει άπραγος, κάτι που επανέλαβε ακόμη και όταν ο εν λόγω αστυνομικός υπάλληλος του επισήμανε ότι οι σχετικές αξιόποινες πράξεις, καθότι διώκονται αυτεπάγγελτα, πρέπει να ανακοινωθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Στη συνέχεια, την ίδια μέρα – με νεότερη τηλεφωνική συνομιλία –ενημερώθηκε από τον ίδιο υπαρχιφύλακα ότι στην αγροτική περιοχή του Δρυμού είχε βρεθεί απ’ αυτόν, σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του παραπάνω καταστηματάρχη, ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο για το οποίο ο προαναφερόμενος δεν είχε άδεια.

Και πάλι του έδωσε εντολή να μην ασχοληθεί καθόλου με το εν λόγω όπλο, το οποίο του είπε να αποδώσει στη σύζυγο του κατόχου, εντολή την οποία του επανέλαβε ακόμη και όταν ο εν λόγω αστυνομικός υπάλληλος – με δική του πρωτοβουλία- διενήργησε έλεγχο σε τερματικό υπολογιστή του αστυνομικού τμήματος και διαπίστωσε ότι το επίμαχο κυνηγετικό όπλο δεν ήταν καταχωρημένο στο σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Exit mobile version