Πτώση στις αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών


Από το 2009 και μετά

Στο τέλος του 2007, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η ελληνική μεγάλη ύφεση, ο ρυθμός αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών ήταν στο 6,5% του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Το εν λόγω ποσοστό ήταν πολύ κοντά στα αντίστοιχα μεγέθη των χωρών της Ισπανίας (5,9%), της Ιρλανδίας (6,2%) και της Πορτογαλίας (7,0%). Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με τους Ελληνες να βρίσκονται στην τελευταία θέση και ως προς αυτό το κρίσιμο μέτωπο, για την επιβίωση τους.

Η αρνητική πορεία ξεκίνησε από τα μέσα του 2009 και έπειτα, όταν ο ρυθμός αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών ακολούθησε μια εντόνως καθοδική πορεία με αποτέλεσμα τη μεγάλη απόκλισή του από τα αντίστοιχα μεγέθη των προαναφερθέντων χωρών της Ευρωζώνης.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Eurobank, το 2ο τρίμηνο 2017 ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία διαμορφώθηκε στο -9,7%, 8,3%, 6,5% και 5,2% αντίστοιχα

Μάλιστα, το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης που τη χαρακτηρίζει αντικατοπτρίζεται στο αντίστοιχα χαμηλό εγχώριο ποσοστό επένδυσης και όχι μόνο. Κι αυτό γιατί η μικρότερη αποταμίευση συνεπάγεται χαμηλότερη εμπιστοσύνη ως προς το μέλλον μιας οικονομίας και άρα απρόβλεπτες εξελίξεις.

Πηγή: voria.gr

The post Πτώση στις αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών appeared first on DeltaNews.eu.

Προηγούμενο Εμβολιασμός λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ευρώπη
Επόμενο Σαν Σήμερα: Τελειώνει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος